Hein Bergé, schilderij bij Museum Slager.
Hein Bergé, schilderij bij Museum Slager. (Foto: Saskia van Eenbergen )

Lezing over Hein Bergé

DEN BOSCH  - Socioloog en stadsgids Ton Graus houdt maandag 25 maart om 20.00 uur bij Museum Slager een lezing over de bekende Bosschenaar Hein Bergé. Bergé (1916-2010) was een markante persoonlijkheid.

Zijn naam is onlosmakelijk verbonden met de Bossche binnenstad en de oprichting van Museum Slager. Hij verzette zich in de jaren zestig stevig tegen de toenmalige 'cityplanning', waarin het autoverkeer ruim baan kreeg en karakteristieke straten, oude volkswijken en monumentale panden zouden moeten wijken.

Archief
Nadat het omvangrijke archief van Hein Bergé openbaar is geworden, heeft Ton Graus in opdracht van het Bossche Stadsarchief onderzoek gedaan. Door die archiefklus én door zijn interesse in de persoon Hein Bergé, is Ton Graus in staat een mooi beeld van deze 'Bosschenaar van de eeuw' te schetsen.

Persoonlijke aanleiding 
"Als socioloog ben ik geïnteresseerd in de vragen: waarom doet iemand die dingen, wat is de aanleiding, achtergrond, het verband", vertelt Graus. "Voor Hein Bergé lag die aanleiding heel dichtbij. In de achtertuin van zijn ouderlijk huis werd de Marktstroom gedempt. Het ouderlijk huis van zijn vrouw Suze Slager in de Waterstraat werd gesloopt. Met het 'Comité Behoud Binnenstad' en 'Beter Bestuur' zei hij: tot hier en niet verder. Maar Hein Bergé en de zijnen gingen wel verder en ontwikkelden een nieuwe visie op binnenstad, één waarin het behoud, onderhoud en de rehabilitatie van het erfgoed centraal stonden."

De lezing begint om 20.00 uur bij Museum Slager, de toegang kost 12,50 euro. Aanmelden kan via www.museumslager.com.

Meer berichten