Jan van Heijningen (lid kerkbestuur) en emeritus pastoor Xaveer van der Spank staan voor de parochiekerk van de 650-jarige H. Antonius Abt parochie in Bokhoven. Tekst en foto: Lisette Broess-Croonen
Jan van Heijningen (lid kerkbestuur) en emeritus pastoor Xaveer van der Spank staan voor de parochiekerk van de 650-jarige H. Antonius Abt parochie in Bokhoven. Tekst en foto: Lisette Broess-Croonen (Foto: Lisette Broess-Croonen)

Kroniek voor jarige kerk

BOKHOVEN - De Parochie H. Antonius Abt in Bokhoven bestaat zaterdag maar liefst 650 jaar. Om deze bijzondere mijlpaal niet ongemerkt voorbij te laten gaan, is er een kroniek geschreven waarin de geschiedenis van de parochie wordt beschreven.

Door Lisette Broes-Croonen

"Op 23 maart 1369 werd Bokhoven een zelfstandige parochie en werd de kapel van het kasteel in Bokhoven ingeruild voor een parochiekerk. De Norbertijnen kregen het recht om een pastoor voor te dragen en nog steeds wordt de parochie geleid door de Norbertijnen." Jan van Heijningen is lid van het kerkbestuur en betrokken bij de totstandkoming van de kroniek, evenals emeritus pastoor Xaveer van der Spank. "De kroniek bestaat uit drie onderdelen en is geschreven door Frans van Gaal, Wies van Leeuwen en Kees van den Oord. Zaterdag zal de kroniek gepresenteerd worden tijdens een symposium met gastsprekers."

'Andere manier van belijden'
Waar kerken steeds meer te maken hebben met leegloop, zit de kerk in Bokhoven op zondag nog redelijk vol. "We zijn gezegend met veel toeloop van buitenparochianen. Mensen zijn minder betrokken bij de katholieke kerk, maar deze parochie is wel gewild bij gelovigen uit de omgeving. Het is een liberale parochie die het geloof op een eigentijdse manier uitoefent en de kerk zelf is een mooi monument met een rijke geschiedenis. Zo krijgen we vaak verzoeken van koren die in een keer in de kerk willen zingen en zijn onze bedevaarten een belangrijke jaarlijkse gebeurtenis. We hebben ook de stichting Semper Vigilans opgericht. Onder het motto 'Anders in de kerk' zijn er bijeenkomsten in de kerk waarin wordt gesproken over zingeving en ethiek vanuit een katholieke inspiratie. Dat gaat dan over thema's als verantwoordelijkheid of pro deo iets voor anderen doen. Het is een andere manier van het belijden van het geloof die mooi past bij dit tijdsbeeld."

Dorpsschool
In de historische kerk heeft zich veel lief en leed afgespeeld, met bruiloften, dopen en uitvaarten. "Maar ook het ongelooflijke drama uit 1837 toen een veerboot naar Den Bosch verging en vijftien Bokhovense inwoners omkwamen. Dat waren bijna allemaal vrouwen die landbouwproducten uit het dorp op de markt gingen verkopen." En de kerk was lange tijd betrokken bij de enige school in het dorp. "De schoolmeester was vroeger ook de koster en tot de jaren tachtig van de vorige eeuw was het kerkbestuur ook het schoolbestuur. In die tijd bestond de school uit ongeveer vijftien leerlingen met twee leerkrachten. Zij waren al vroeg bezig met het idee van een jenaplanschool. Dat was zo'n groot succes dat de school bleef groeien en niet meer in het kleine dorp paste. In 2004 is de school verhuisd naar de Haverleij en inmiddels gegroeid tot ruim vierhonderd leerlingen."

Symposium 
Op zondag 24 maart is er een eucharistieviering onder leiding van Bisschop Mgr. De Korte, waarna er 's middags rondleidingen zijn van de Kring Vrienden. "Er is veel bijzonders te zien in deze kerk, zoals het marmeren graf van de graaf en gravin die in Bokhoven woonden. Dit is echt een uniek en waardevol graf, in historische waarde vergelijkbaar met een schilderij van Rembrandt. Ook hangt er een kruisbeeld uit de middeleeuwen. Iedereen is van harte welkom om dit te komen bekijken. De kroniek kan die dag gekocht worden tegen de voorintekenprijs van 29,50 euro."

Meer berichten