De betrokken vrijwilligers Ben Vrieling en Annemieke Kamoschinsky dragen graag hun steentje bij door een benefietconcert te organiseren voor de uitbreiding van het Nationaal Monument Kamp Vught.
De betrokken vrijwilligers Ben Vrieling en Annemieke Kamoschinsky dragen graag hun steentje bij door een benefietconcert te organiseren voor de uitbreiding van het Nationaal Monument Kamp Vught. (Foto: Lisette Broess-Croonen)

Benefietconcerten NM Kamp Vught

VUGHT - Twee vrijwilligers van Nationaal Monument Kamp Vught hebben op eigen initiatief een benefietconcert georganiseerd om geld binnen te halen voor de uitbreiding van het herinneringscentrum. Het Orkest Koninklijke Luchtmacht (OKL) komt naar de Martinihal met 'Missions' en de Vughtse zangvereniging Cantare heeft een speciaal concert samengesteld: 'Hoor de vrouwen zingen'.

Door Lisette Broess-Croonen

Ben Vrieling is vrijwilliger bij NM Kamp Vught en vindt het fijn om een steentje bij te kunnen dragen. "Ik ben met pensioen dus ik heb de tijd. En dat is ook wel nodig, want het kost veel tijd. Maar we doen het graag. Ik heb zelf gewerkt bij de luchtmacht en daar meerdere keren het orkest horen optreden. Dit orkest geeft ook vaak benefietconcerten en ook voor NM Kamp Vught wilden ze graag een optreden verzorgen. Het Orkest Koninklijke Luchtmacht heeft regelmatig een nieuw repertoire. Het repertoire heeft als titel 'Missions', dat staat voor een muzikale reis langs de gebieden waar de Koninklijke Luchtmacht oefent en wordt uitgezonden. Het orkest staat onder leiding van Lute Hoekstra en er werken ook twee solisten mee. De muziek wordt ondersteund door videobeelden uit die landen. Al met al is het een heel bijzonder concert. Het orkest werkt geheel belangeloos mee en verzorgt zelf de affiches en het podium. De gemeente Vught stelt de Martinihal ter beschikking evenals tien bushokjesposters. Ook geven zij bezoekers een gratis kop koffie of thee bij binnenkomst."

Hoor de vrouwen zingen
Ook Annemieke Kamoschinski werkt als vrijwilliger bij NM Kamp Vught in het museum. "Het is fijn om je tijd zinnig te besteden. Ik heb ouders met een verzetsverleden en als gezin werden wij overspoeld met de gevolgen van de oorlog. Ik vind het belangrijk om de boodschap door te geven dat er nooit meer oorlog mag komen." Kamoschinski heeft al enkele jaren het boekje 'Hoor de vrouwen zingen' in bezit en zag nu een kans om iets met deze liedjes te doen.

"In de vrouwenbarak zongen de vrouwen liedjes, met name Hetty Voûte en Gisela Söhnlein, die samen Pooh en Piglet werden genoemd. Ze maakten teksten over het kampleven op bestaande liedjes en zongen deze om het moreel hoog te houden. Ik wilde deze liedjes heel graag eens door een mooi koor laten zingen en kwam na wat zoekwerk uit bij Cantare. Zij hebben besloten om de liedjes a capella te zingen, net als de vrouwen toentertijd. Daarnaast zingen ze nog enkele eigen liedjes die met oorlog te maken hebben. Tussendoor wordt uitleg gegeven over de liedjes. Ook doen er een paar solisten mee. Het is mooi dat zoveel mensen hun medewerking verlenen aan deze concerten. Cantare werkt belangeloos mee en DePetrus stelt haar ruimte gratis beschikbaar. Die locatie is extra bijzonder omdat daar het glas-in-lood raam is te zien van het bunkerdrama. Ook daar zal iets over verteld worden."

Nieuwbouw
De twee vrijwilligers ondersteunen de vernieuwing van NM Kamp Vught door deze activiteiten te organiseren onder de noemer 'Samen herdenken, meer ruimte schenken'. Het herinneringscentrum zal naar verwachting in november van dit jaar worden heropend met een geheel nieuwe vaste expositie en een nieuw gebouw voor ontvangst van (school)groepen.

De concerten
Het benefietconcert 'Missions' van de Koninklijke Luchtmachtkapel vindt plaats op zaterdag 23 maart in de Vughtse Martinihal. Het concert gaat om 20.00 uur van start. Kaarten kosten 15 euro en kunnen onder andere gekocht worden via de website www.nmkampvught.nl. Het benefietconcert van de Vughtse Zang Vereniging Cantare vindt plaats op zondag 31 maart in DePetrus in Vught. In het concert 'Hoor de vrouwen zingen' zijn liedjes te horen die de vrouwen in het kamp zongen. Het concert begint om 14.00 uur. Kaarten kosten 12,50 euro en kunnen onder andere besteld worden via de website www.nmkampvught.nl.

Meer berichten