Kunstenaar Jacques Frenken schonk ter ere van zijn negentigste verjaardag een schilderij aan het Vughts Museum. Daarnaast krijgt het museum enkele kunstwerken in langdurige bruikleen.
Kunstenaar Jacques Frenken schonk ter ere van zijn negentigste verjaardag een schilderij aan het Vughts Museum. Daarnaast krijgt het museum enkele kunstwerken in langdurige bruikleen. (Foto: Lisette Broess-Croonen)

Kunstenaar Frenken schenkt schilderij aan Vughts Museum

VUGHT - Kunstenaar Jacques (Jaak) Frenken is afgelopen zondag negentig jaar geworden. Speciaal voor deze gelegenheid is er in het Vughts Museum een kortlopende expositie van enkele werken te zien. De jarige gaf ook een cadeau aan het museum. Zijn schilderij 'Kerk' mag permanent in het museum in DePetrus blijven hangen.

Door Lisette Broess-Croonen

Frenken groeide op in Vught, waar hij op de middelbare school de piano en het orgel ontdekte. Maar een carrière als musicus zat er niet in. "Zijn ouders vonden dat je daar geen geld mee kon verdienen." aldus oudste zoon Gilles Frenken. "Ze raadden hem aan om tekenleraar te worden, want dat vond hij ook leuk. Iedere dag fietste hij op en neer van Vught naar de opleiding in Tilburg. Na zijn opleiding ging hij werken voor Marius de Leeuw die onder andere glas-in-lood ramen maakte."

"Marius vond echter dat hij te goed was om zijn assistent te zijn en dat hij zelf kunstenaar moest worden en dus ging hij naar de Rijksacademie in Amsterdam. Daar is hij zijn eigen stijl gaan ontwikkelen. Hij kijkt naar wat hij interessant vindt en gaat daarmee experimenteren, totdat hij vind dat hij alles in die stijl gedaan heeft. Hij wil niet steeds hetzelfde succes kopiëren. Zo heeft hij verschillende stijlperiodes gehad, van het maken van beeldenassemblages, tot minimal art en abstracte stillevens. Op het moment maakt hij vooral kleurrijke, grote schilderijen, soms wel meters groot."

Madonna in bruikleen
Hoewel hij alweer jaren in Den Bosch woont, was hij een belangrijk kunstenaar voor Vught. Het Vughts Museum gooide daarom op een gegeven moment een balletje op. "Ze hebben al werken van mijn oom Ton, die ook een bekend kunstenaar was, maar ze hadden nog geen werk van mijn vader. Na de verhuizing naar DePetrus was het budget op om nieuw werk aan te kopen, dus vroegen ze of mijn vader niet een schilderij wilde schenken. Zijn negentigste verjaardag vond hij een mooie gelegenheid om dit te doen. Daarnaast geeft hij ook enkele werken in langdurige bruikleen, waaronder het beeld 'Zwarte Madonna', een beeld van Maria met kind, in stukken gezaagd en opnieuw geassembleerd. Daarnaast is er nu een glas-in-lood raam te zien dat mijn vader ooit maakte voor een Vughtse villa en dat door de oud-bewoners onlangs aan het museum geschonken is. Het is leuk om een cadeau te geven aan het dorp waar zowel mijn vader, als ook zijn kinderen opgegroeid zijn."

Meer berichten