Foto: Gerreke van den Bosch

Blinden en slechtzienden kunnen zelfstandig stemmen

DEN BOSCH - Op woensdag 20 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en waterschappen. In Den Bosch kunnen blinden en slechtzienden zelfstandig stemmen op het stembureau bij het centraal station. Tot voor kort konden mensen die zeer slechtziend of blind zijn alleen stemmen door iemand mee het stemhokje in te nemen of door een volmacht af te geven. Nu kunnen zij zelfstandig stemmen op het stembureau.

Het stembiljet wordt in een speciaal ontwikkelde mal met gaatjes gelegd. Via een zogeheten soundbox met koptelefoon is te horen welke partijen en welke kandidaten op de lijst staan. Op de mal zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven. De juiste kandidaat wordt gevonden door, onder de gewenste partij, de gaatjes te tellen. Met het potlood maakt men dan het gewenste vakje rood.

Ook mensen met een visuele beperking die niet in de gemeente Den Bosch wonen, kunnen hier hun stem uitbrengen. Meer info hierover is te vinden op oogvereniging.nl/stemmen. Meer info over de verkiezingen staat op s-hertogenbosch.nl/verkiezingen.

Meer berichten