Geriater Paul Dautzenberg en Lian Vos van Saar aan Huis met het Doorleefplan dementie. Hierin staan handvatten voor dementerenden en hun mantelzorgers om zo fijn mogelijk door te leven.
Geriater Paul Dautzenberg en Lian Vos van Saar aan Huis met het Doorleefplan dementie. Hierin staan handvatten voor dementerenden en hun mantelzorgers om zo fijn mogelijk door te leven. (Foto: lisette broess-croonen)
Uit het JBZ

Uit het JBZ: Uniek Doorleefplan voor dementie

DEN BOSCH - Dementerenden in de omgeving Den Bosch kunnen sinds enige tijd geholpen worden met het unieke Doorleefplan dat is ontwikkeld door geriater Paul Dautzenberg, Raymond van der Walle van de Van Neynselgroep en Lian Vos van Saar aan Huis. "Het plan helpt mensen helpen door te leven na de diagnose dementie."

Door Lisette Broess-Croonen

DEN BOSCH - Voor oncologiepatiënten bestaat al een tijd het overlevingsplan. Voor patiënten met de diagnose dementie is er nu het Doorleefplan. "Mensen met dementie hebben vaak het gevoel dat er niet meer naar ze wordt geluisterd en dat ze er niet meer toe doen." legt Paul Dautzenberger uit. "De omgeving heeft de neiging om te gaan bemoederen, maar mensen met dementie zijn niet meteen afgeschreven. Na de diagnose gaat het leven nog door. Er ontstaat alleen een nieuwe werkelijkheid. In het Doorleefplan geven we zowel de patiënt als de mantelzorger handvatten om op de beste manier door te leven en de dementerende zoveel mogelijk de regie over het eigen leven te laten houden."

Positief
Lian Vos is vestigingsmanager van Saar aan Huis, particuliere thuiszorg gespecialiseerd in ouderenzorg. "Het plan maakt de ziekte begrijpelijk en inzichtelijk en laat de mantelzorger met andere ogen naar de patiënt kijken. Iemand met dementie wordt niet minder, maar verandert, sta daar voor open. Dementie geeft ook kansen. Het plan geeft tips en trics om met de ziekte om te gaan, en dat allemaal op een positieve manier. Het draagt oplossingen aan voor simpele problemen, maar er worden ook heftigere vragen behandeld, zoals euthanasie."

Laagdrempelig
Het Doorleefplan is verwerkt in een mooi boek dat toegankelijk en laagdrempelig is. "Elk hoofdstuk behandelt een ander aspect van de ziekte. In elk hoofdstuk staat ook een invuloefening voor zowel de patiënt als de mantelzorger. Zo komen ze erachter wat de ander vindt. Zo hadden we een echtpaar dat de vragen invulde. Een van de vragen was 'Vindt u het fijn als het eten voor u klaargemaakt wordt?'. Tot verbazing van de vrouw zei haar man dat hij graag zelf het eten klaarmaakte. Het bleek dat hij bij de zorgboerderij de soepballetjes mocht draaien en daar heel trots op was. Meteen werden er door de vrouw plannen gemaakt om het thuis ook te gaan doen, tot tevredenheid van beide. Dat is ook het doel van het plan, dat mensen zo lang mogelijk hun oude en nieuwe zelf kunnen zijn."

Huisartsen
Bij het Doorleefplan hoort ook een checklist met handvatten die aan de huisartsen is gegeven. Zij geven aan deze checklist fijn te vinden. De professionals in de zorg geven ook aan dat het plan tijd scheelt. Ze kunnen sneller en vollediger werken door de ingevulde vragenlijsten en de checklist. Het plan blijft de mens ook centraal stellen. Wat kan je nog en wat wil je nog? De mensen worden aangezet om na te denken en plannen te maken. Regionaal en zelfs landelijk is er al interesse voor ons Doorleefplan."

Ambitie
Dautzenberg heeft nog één grote ambitie met het plan. "Het zou mooi zijn als het op meerdere chronische aandoeningen binnen het JBZ toegepast kan worden. Dus niet alleen een Doorleefplan dementie maar bijvoorbeeld ook een Doorleefplan COPD."

Het Doorleefplan dementie is al ruim vierhonderd keer verstrekt en ook landelijk is er al interesse voor het plan. Er is zelfs al een aanvraag om het in het Turks en Fries te vertalen. Het boek is via de website www.jeroenboschziekenhuis.nl/doorleefplan-dementie te downloaden. De papieren versie is tegen betaling verkrijgbaar bij bol.com.

Meer berichten