Het thema ‘draoit ‘m ‘ns om’ wordt hier mooi uitgebeeld. Het orkest staat omgekeerd naar de Plebstribune terwijl spreekstalmeester Jan Roosen de bezoekers in de grote zaal aankijkt.
Het thema ‘draoit ‘m ‘ns om’ wordt hier mooi uitgebeeld. Het orkest staat omgekeerd naar de Plebstribune terwijl spreekstalmeester Jan Roosen de bezoekers in de grote zaal aankijkt. (Foto: Ton Grosfeld)

Nog even nagenieten; het Oetelkonzèrt

OETELDONK - Als het askruisje vervaagt, dan blijft de herinnering. Dat geldt voor het stijf uitverkochte Theater aan de Parade bij het 55e Oetelkonzèrt. Chapeau aan jubilaris Stichting Oetelkonzèrt die, met het thema 'Draoít 'm 'ns om', een soepele regie hadden, met de juiste muziekkeuze en genoeg ruimte voor gein.

Door Ad Pijnenburg

Een veelkleurige bijenkorf leek het wel, vol krioelende Oeteldonkers, of de carnavaleske drieluik van Guus Ong tot leven was gekomen. Al voor aanvang was de sfeer al opperbest daar op de extra opgetrokken overvolle plebstribune achter het toneel. Zij vierden hun eigen feestje.

Volkslied blijft inkopper
Met het philharmonie zuidnederland was het muziekspektakel compleet. Per-Otto Johansson bracht met de Triomfmars 'Aida' het theater direct in beweging gevolg door het Oeteldonks Volkslied, altijd een inkopper. Een goed opgebouwd programma van klassiek met onder andere Chapi's Ouverture Zarzuela naar het lichtere genre met Kalman's Csardasfürstin en genieten van de Nederlandse Bernadeta Astari en Martijn Sanders. Vooral in de duetten voelden ze elkaar prima aan, zoals ook in een innige scene bleek.

Zweed in Oeteldonk
Het inspelen van het orkest is altijd smullen. Dat klinkt net als onze muzikale clubkes die zich op de laatste carnavalsnacht muzikaal naar huis slepen. Zo ook zal onze nieuwe vermaarde Zweedse dirigent Per-Otto Johansson hebben opgekeken van de Oeteldonks gein. Waarschijnlijk heeft hij er niet van geslapen, van de hectiek rondom zijn heilige vierkante domein. Tenslotte begreep hij de kolder en stond aan het eind volop met de voeten vast in de Oetelse Donken.

Na de Cérémonie Protocollaire en welkomstwoord van voorzitter Fred Wagemaker, gaat het pas goed los. Jan Roosen grapte als een 'kleinkeind' soms op vileine wijze de boel aan elkaar. Maar d'n Peer kreeg echt de lachers op zijn hand. Knap hoe hij het thema 'Draoít 'm 'ns om' voor het voetlicht bracht, waarbij CvdK Wim van de Donk als kop van jut de pineut was.

Shirma Rouse
Met het Oetellied, en de Ouverture Annie Get Your Gun, gevolgd door de bijna gewelddadig aandoende stem van Shirma Rouse wordt een voorschot op de finale genomen. Soulnummers als 'You make Me Feel', The Lady is a Tramp en Think gaan erin als Bossche koek. Met de totale cast gezongen en de mét de uitgedaagde Oeteldonkers volgt 'Brand New Day'. Het slotakkoord is voor het philharmonie zuidnederland met de Radetzky Mars. In de Foyer wordt het feestje door onze muzikale clubkes voortgezet en in de Pleinzaal wordt door Summerland allround Band muzikaal de lichtjes uitgeblazen.

Meer berichten