p 13 maart aanstaande wordt het 60-jarige jubileum gevierd bij GroenRijk op Graafseweg 244 met het thema: ‘Bij Annie op de koffie!’. Foto: Ad Pijnenburg
p 13 maart aanstaande wordt het 60-jarige jubileum gevierd bij GroenRijk op Graafseweg 244 met het thema: ‘Bij Annie op de koffie!’. Foto: Ad Pijnenburg (Foto: Ad Pijnenburg)

Familie Stolzenbach met GroenRijk naar 60-jarig jubileum

DEN BOSCH - GroenRijk viert woensdag 13 maart haar 60-jarig jubileum met de themareceptie: 'Op de koffie bij Annie', wat verwijst naar Kees Stolzenbach, die met boegbeeld moeder Annie 60 jaar geleden aan de Graafseweg begon met een eigen kwekerij dat zou uitgroeien tot een volwaardig tuincentrum.

Door Ad Pijnenburg

Al eerder startte Adriaan van Vugt in 1891 een kwekerij waar kleinzoon Kees Stolzenbach als jong ventje, uit liefhebberij elk vrij uurtje met opa Adriaan in de tuin werkte. 'Dit wil ik later worden', zei hij. En zo gebeurde. Kees neemt in 1959 met echtgenote Annie de kwekerij over van opa Adriaan als specialist in het kweken en verkopen van planten. Vanaf een kaal stuk grond, een schuurtje met schotten die voor deuren doorgingen, een toonbank met een sigarenkistje als kassa en met munitiekistjes van na de oorlog om op te zitten. Sappelen daar aan de Graafseweg, maar met liefhebberij en daadkracht.

Gouden duo
Kees leerde echtgenote Annie van Elderen op de markt kennen tijdens verkoop van zijn plantjes. Annie uit Oisterwijk stond met textiel op de markt: "Ik zag wel iets in die grote beer op klompen met zijn Noorse sokken en tuingrond onder de nagels." Een gouden duo, zou later blijken. Annie had een grote gunfactor. Klanten zochten altijd naar Annie. Na elke babbel gingen zij met planten of bloemen naar huis.

Kwekerij bloeit en groeit
Uit het huwelijk worden twee zonen geboren André en Peter die na hun schoolopleiding ook in het bedrijf kwamen werken en na het overlijden van Kees de leiding in het bedrijf kregen. De kwekerij groeide met de ontwikkelingen mee. André: "Wij zijn gegroeid van kwekerij en bloemisterij naar een tuincentrum. Lifestyle programma's als 'Eigen huis & tuin' werkten voor ons als aanjager naar advisering en tuinaanleg en het inhuren voor renovaties, veranderingen en onderhoud."

GroenRijk
Peter: "Dan vraagt de directie van GroenRijk, of de familie niet als franchisenemer onder de naam GroenRijk verder wil? Voor ons een mooie gelegenheid om verder te groeien. GroenRijk heeft namelijk landelijke bekendheid. Automatisering, bebording, routing en huisstijl wordt in GroenRijk stijl aangepast. Het assortiment breidt uit met groen, vijvers en woondecoratie." André: "Zo werd tuincentrum Stolzenbach in het najaar 2000 GroenRijk, we konden uitbreiden en een grote verbouwing toepassen. Ons succes is vooral te danken aan moeder Annie, onze geweldige vrouwen Sjannie en Sigrid, en het superpersoneel."

De broers Stolzenbach hebben de taken verdeeld. André leidt nu het hoveniersbedrijf en Peter is verantwoordelijk voor het tuincentrum en de administratie. Met dertig medewerkers blijft het bedrijf een Bossche familie, met een eigen identiteit.

Meer berichten