Impressies van het Centrumplan Oost door Green Development. Volgens de projectontwikkelaar zijn de woningen verschillend van afmetingen en opzet en daarom voor meerdere doelgroepen interessant.
Impressies van het Centrumplan Oost door Green Development. Volgens de projectontwikkelaar zijn de woningen verschillend van afmetingen en opzet en daarom voor meerdere doelgroepen interessant. (Foto: Green)

Nieuw centrum Vught; Marktveldpassage compleet opnieuw opgebouwd

VUGHT - Projectontwikkelaar Green Development heeft eind vorige maand het nieuwe Centrumplan Oost gepresenteerd aan de gemeenteraad van Vught. Volgens de ontwikkelaar voorziet het plan in een aantrekkelijk winkel- en woongebied in het Vughts dorpshart. Het compacte winkelaanbod is afgestemd op actuele marktvraag en kent een inpandige bevoorrading.

Er komen 88 appartementen voor verschillende doelgroepen en de openbare ruimte krijgt een nieuwe, verkeersveilige inrichting. Bij het oude ontwerp werden, door de politiek en vanuit het maatschappelijk veld, enkele kritische kanttekeningen geplaatst. Volgens eigenaar Green Development komt het nieuwe ontwerp daaraan tegemoet en ontwikkelt het een attractieve en overtuigende afronding van het centrum van Vught.

Open en uitnodigend
Green ontwikkelt op eigen terrein en binnen de kaders van het eerder vastgestelde bestemmingsplan een geheel nieuw plan. Daartoe wordt de bestaande Marktveldpassage geheel en in twee fasen gesloopt. De nieuwe mix van wonen en winkelen in het Centrumplan Oost (CPO ) is toegesneden op de maat van Vught. Zowel qua omvang als uitstraling. Op de plaats van de te slopen Marktveldpassage komt een open en uitnodigende nieuwbouw met een aantrekkelijke architectuur. De bouwstijl sluit aan op die van het Centrumplan West en past bij het dorpse karakter van Vught. Oost en west vormen straks één aansprekend geheel waar het goed winkelen, wonen en verblijven is.

Ondergronds parkeren
Boven het nieuwe centrumdeel komen 88 appartementen, met een eigen buitenruimte in de vorm van een terras, balkon of loggia, met zicht op het straatbeeld. Daarnaast krijgt het complex een fraaie daktuin. De appartementen zijn levensloopbestendig, verschillend van opzet en afmeting en daarmee voor meerdere doelgroepen interessant. De bewoners parkeren hun auto's in een nieuwe afgesloten ondergrondse stallingsgarage.

Evenwichtig
Het plan voorziet in diverse (bestaande)winkels, waaronder een Albert Heijn. De entree van de Albert Heijn komt aan de zijde van het parkeerterrein. Dat parkeerterrein is bedoeld voor het winkelend publiek, dat met de auto de winkels bezoekt. Het parkeerterrein krijgt een nieuwe en opgefriste inrichting. De inrichting van het terrein is van dezelfde kwaliteit als de rest van het centrum met lantaarnpalen, fietsbeugels en banken. Zo ontstaat een evenwichtig en aantrekkelijk geheel.

Met de neus vooruit
Bij de voorbereiding van het Centrumplan Oost was de wijze waarop de bevoorradingsroute voor de winkelvoorzieningen werd vormgegeven, een punt van aandacht. Vanuit de politiek, maar ook vanuit het maatschappelijk veld, werd aandacht gevraagd voor de verkeersveiligheid. Dit signaal is opgepakt en meegenomen in het plan. Het bevoorradingsverkeer nadert Centrum Oost vanaf de Dokter Hillenlaan of de Secr. van Rooijstraat. Vervolgens rijdt dit verkeer via de Raadhuisstraat naar het besloten bevoorradingshofje. Na het inpandig lossen of laden, rijden de wagens vooruit het hofje uit om via de Ploegstraat en Vliertstraat het centrum te verlaten. Daarmee rijdt 'zwaar' vrachtverkeer over de openbare weg en niet meer over het parkeerterrein Ploegveld. Omdat er consequent 'vooruit' wordt gereden, is er meer aandacht voor de verkeersveiligheid.

Gefaseerd
De bouw van Centrumplan Oost verloopt in twee fasen: de eerste fase beslaat het middengebied met de nieuwe Albert Heijn en de directe omgeving met het Ploegveld en Raadhuisstraat. Fase twee betreft de bebouwing aan het Marktveld en de vrijstaande bebouwing op de plek van het oude postkantoor. Voor de realisatie van het Centrumplan Oost komt op de plaats van het oude postkantoor een tijdelijke Albert Heijn.

Meer berichten