Hertog Twan leest zijn proclamatie voor in Café Den Driehoek. Zijn generatie moet het Kaflandse carnaval verder dragen. Foto: Henk van Esch
Hertog Twan leest zijn proclamatie voor in Café Den Driehoek. Zijn generatie moet het Kaflandse carnaval verder dragen. Foto: Henk van Esch (Henk van Esch Fotografie)

Prins zwaait af, Hertog treedt aan

KAFLAND - Carnavalsvereniging De Kafwanners uit Vinkel is niet meer. Nadat het ledenaantal jaar na jaar terugliep, heeft de vereniging besloten om de eer aan zichzelf te houden en de zich op te doeken. In café Den Driehoek, waar eind jaren 60 de club is opgericht, is de laatste adem uitgeblazen. Maar hoop gloort aan de horizon; de nieuwe generatie staat op.

"Het is natuurlijk jammer dat de vereniging gehemeld is", laat uitbater van Den Driehoek Patrick van de Ven weten, die het einde van de vereniging al zag naderen. "Het ledenaantal liep zienderogen terug, zeker in vergelijking met vroeger. Op een gegeven moment moesten we zelfs een ledenstop inroepen", vertelt de Kaflandse kastelein die zich ooit ook tot lid van de vereniging mocht rekenen.

Zoals in andere kleine gemeenschappen het aantal carnavalsverenigingen en haar ledenaantallen teruglopen, vormt Vinkel daarop geen uitzondering. Dat heeft met de leeftijd te maken, beaamt ook Van de Ven. "Leden worden ouder en er is niet genoeg jonge aanwas. Dan ontstaat er een leeftijdskloof."

'Groepen genoeg'
 Dat de jeugd geen animo meer heeft voor carnaval is allerminst waar. Van de Ven constateert dat vooral de organisatie anders is. "Vriendengroepen zijn er nog genoeg in Vinkel. We zijn een kleine gemeenschap en als de jeugd van de lagere school uitvliegt naar Den Bosch of Eindhoven, dan blijven ze elkaar opzoeken. Ze organiseren zich alleen niet meer in verenigingen, maar het carnaval vieren loopt hier nog super."

Dat De Kafwanners niet meer bestaat, betekent niet dat de leden van het carnavalstoneel verdwijnen. Van de Ven: "De vereniging bestaat niet meer, maar het verenigingsgevoel nog wel. We kunnen altijd een beroep op elkaar blijven doen. Ook het vieren gaat door, al zal het misschien niet meer altijd tot 5 uur 's nachts zijn"

Hertog Twan
Uit De Kafwanners werd jaarlijks een Prins Carnaval gekozen, een traditie die nu verleden tijd is. Om toch een centraal figuur te hebben in Café Den Driehoek, is er een nieuwe traditie geboren: de Hertog van Den Driehoek. De cape, steek en scepter zijn verruild voor meer eigentijdse kledij om de schouders van Hertog Twan van Zoggel. Patrick van de Ven is er blij mee: "Zo houden we het een beetje leefbaar in het dorp en kunnen onze kinderen over 50 jaar ook carnaval blijven vieren."

Meer berichten