Schilderijen van de Rosmalense kunstenaar Anneke Wasser, die de hectiek van een ziekenhuis tot een rustpunt dwingt.
Schilderijen van de Rosmalense kunstenaar Anneke Wasser, die de hectiek van een ziekenhuis tot een rustpunt dwingt. (Foto: )

Expo in het JBZ: 'In traagheid schuilt het leven'

DEN BOSCH - In de expositieboulevard van het Jeroen Bosch Ziekenhuis is tot vrijdag 29 maart de expositie 'In traagheid schuilt het leven' te zien. De tentoonstelling met kunstwerken van Anneke Wasser uit Rosmalen en Marco Douma verwijzen naar inspiratie uit de natuur.

Marco Douma toont zijn videowerken 'Stille beelden' en Anneke Wasser laat haar schilderijen, grafiek en Ipad-art zien aan patiënten, bezoekers en medewerkers van het ziekenhuis. Beide kunstenaars laten zich ieder op hun eigen wijze inspireren door de natuur. Wat zij gemeenschappelijk hebben is dat zij zich beiden getroffen voelen door de stilte en de mystiek van de natuur. Dat dwingt je volgens de kunstenaars tot traagheid en rust. Voor bezoekers, patiënten en medewerkers is deze expositie een moment van rust in de hectiek van een ziekenhuis.

Digitale media
Bij Marco Douma uit zich dat door zijn drie geëxposeerde videowerken 'Stille beelden'. Deze videowerken zijn geïnspireerd op de natuur en dragen een bepaalde mate van abstractie in zich. Het zijn vaak fragmenten uit een groots landschap die de kunstenaar wil vasthouden, vertragen en daarna vergroten tot een langdurig moment. Douma studeerde in 1992 af aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam en richt zich op digitale media.

Bij Anneke Wasser ligt het accent op het grensgebied tussen water en land, een schemergebied, waarin de kijker wordt meegezogen, en daarbij lijkt te verdwalen in de keuze tussen lopen, zwemmen of baden. Een keuze dit tot stilstand dwingt. Anneke woont en werkt in Rosmalen en schildert sinds 1998. Sinds 2015 is zij bezig met zeefdrukken en materiaaldruk en sinds 2017 met Ipad-art.

Bij beide kunstenaars leidt dat op ieder eigen wijze tot een rustpunt, een moment van traagheid, waarin dromen en gedachten zich vermengen en een nieuwe rust wordt gecreëerd. Zulke momenten zijn onmisbaar, zeker voor mensen die leven in een spannende en hectische wereld. In dergelijke momenten van traagheid schuilt het waarlijk leven.

Genezende omgeving
Kunst maakt deel uit van de 'healing environment' die het ziekenhuis zijn patiënten wil bieden. Regelmatig zijn daarom concerten te horen en exposities te zien, waarbij wordt samengewerkt met lokale culturele instellingen. Ook onderhoudt de kunstcommissie contact met lokale kunstenaarsgroepen en kunstopleidingen. Het ziekenhuis wil een platform zijn om nieuw talent aan het aan het publiek te tonen.

Meer berichten