Rob van Assouw (links) en Bas Mostermans zijn strijdvaardig en verwachtingsvol. 'Hun' maandelijkse autismecafés worden een succes.
Rob van Assouw (links) en Bas Mostermans zijn strijdvaardig en verwachtingsvol. 'Hun' maandelijkse autismecafés worden een succes. (Foto: )

Autisme Borrel helpt leggen van contact

DEN BOSCH - Door de Verenigde Naties is 2 april uitgeroepen als 'Wereld Autisme Dag'. Daar wordt speciaal aandacht besteed en activiteiten georganiseerd om autisme onder de aandacht te brengen. Van zaterdag 30 maart tot en met zaterdag 6 april trekt De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) daarvoor een hele week uit. Bosschenaren Bas en Roy zijn al langer bezig om autisme in Den Bosch een vaste plek te geven.

Door Ad Pijnenburg

Autisme wordt in het kort omschreven als een pervasieve ontwikkelingsstoornis op sociaal, cognitief en gedragsmatig gebied. Veel mensen met autisme beschikken over positieve eigenschappen, zoals oog voor detail, eerlijkheid, loyaliteit, het vermogen om systemen analyseren en speciale onderwerpen waar zij alles over weten.

In Nederland is Kees Momma zeer bekend met enkele van deze bijzondere talenten. Onder andere spreekt hij Japans, kan fantastische gebouwen tekenen en maquettes ontwerpen, haalde zijn zweefvliegbrevet en kan zich zeer apart uitspreken. Er zijn documentaires over hem gemaakt en ook Ivo Niehe bracht hem enige keren op de buis.

Ontmoeten
De laatste tijd wordt bij evenementen, pretparken en kermissen steeds meer rekening gehouden met mensen met autisme en zijn voor meerdere van hen mooie activiteiten in gang gezet zoals van de in Den Bosch wonende Bas Mostermans en van Roy van Assouw: "Wij hebben zelf autisme en weten dat het soms lastig is om met anderen in contact te komen. Wij hadden al meermaals in Eersel en Eindhoven, de zo genoemde 'Autisme Borrel' bezocht, waar mensen met autisme elkaar kunnen ontmoeten. Daar bedachten wij om dat ook in Den Bosch te organiseren. Ook landelijk bestaan er namelijk al ontmoetingsdagen."

Prikkelarm
"Het probleem was om daarvoor een geschikte locatie te vinden", vertellen Bas en Roy. "De locatie moest een prikkelarme plek zijn, waar mensen zich prettig voelen maar ook weer niet te steriel en niet te druk. Wij zijn ontzettend blij dat Café Thornbridge aan de Koninginnelaan aan deze aspecten voldoet en na gesprekken ons zo enthousiast heeft ontvangen."

Informeel in kleine groepjes
Ook het uitnodigen is niet gemakkelijk. Om de aanloop drempel laag te houden, is er geen aanmeldverplichting, maar volstaat het sturen van een mailtje, of gewoon spontaan langskomen. Ook is een flyer in de maak en hebben Bas en Roy een website aangemaakt waar verdere informatie is te vinden. Bas en Roy: "We zijn nu een jaar bezig. Dat is goed gegaan. Nog met vijftien personen in kleine groepjes, informeel onder genot van een drankje elkaar beter leren kennen. Alcohol is niet verplicht. Je mag zelf bepalen hoe laat je komt en hoe laat je naar huis gaat. De eerstvolgende 'Autisme Borrel' staat genoteerd op woensdag 27 maart aanstaande. Dus graag welkom bij de gezelligste Autisme Borrel van Den Bosch en omstreken."

Elke laatste woensdag van de maand tussen 19.00 en 22.30 uur houden Bas Mostermans en van Roy van Assouw een Autisme Borrel bij Café Thornbridge, aan de Koninginnenlaan 28 in Den Bosch. Aanmelden is niet nodig, deelnemers kunnen binnenvallen wanneer ze willen en weggaan wanneer ze willen.

Meer berichten