Piet-Hein Kapteijns neemt de Agrofoodpluim van gedeputeerde Spierings (rechts) in ontvangst. Zo beloont de Provincie bedrijven die het goede voorbeeld geven. Foto's: Wim Hollemans / Provincie Noord-Brabant
Piet-Hein Kapteijns neemt de Agrofoodpluim van gedeputeerde Spierings (rechts) in ontvangst. Zo beloont de Provincie bedrijven die het goede voorbeeld geven. Foto's: Wim Hollemans / Provincie Noord-Brabant (Foto: Wim Hollemans)

Schimmels en wormen helpen Bossche kwekerij aan Pluim

DEN BOSCH  - Wist je dat een aardbeiplantje in de tuin al jaren groeide bij de kweker? En dat een Nederlandse prei witter is dan een Engelse? Enthousiast vertelt kweker Piet-Hein Kapteijns over het specialisme van zijn familiebedrijf: de opkweek van prei, aardbei- en Astilbeplanten. Zijn bedrijf gebruikt zo min mogelijk kunstmest, want wormen en schimmels doen het werk. Kapteijns zet de Brabantse landbouw internationaal op de kaart, en wint daarom deze maand de Agrofoodpluim.

Het plantmateriaal van Kapteijns groeit na levering uit tot volwaardige prei en aardbeien bij klanten in heel Europa. De aardbeiplant bij Kapteijns bijvoorbeeld, groeit van stekje tot eenjarige plant en gaat in de winter in 'rust' bij -1,5 graad in de koelcel. Vervolgens groeit hij dan nog een seizoen in de volle grond om zich dan bij de volgende teler tot volwaardige plant te ontwikkelen. Na 4 jaar plukt de teler óf consument er pas de aardbeien van.

Circulair
Kapteijns is een van de bedrijven in Nederland die plantmateriaal levert. In de kas doen zij dat al 10 jaar zonder kunstmest. Buiten in de vollegrond is het kunstmestgebruik in 5 jaar tot een derde teruggebracht, en werkt Kapteijns zoveel mogelijk aan herstel en behoud van het natuurlijke bodemleven. Door minder te ploegen wordt het bodemleven bijvoorbeeld niet stukgemaakt. Ook zorgt natuurcompost voor een betere bodemstructuur en meer humus in de bodem. Deze compost bestaat uit snoeiafval van gemeenten en particulieren, bermmaaisel of zelfs druivenmost. Circulair dus.

UV licht in de kas
Ook voegt Kapteijns speciale schimmels aan de bodem toe: Mycorrhiza. "Die zijn door intensieve grondbewerking nagenoeg verdwenen. Normaal leven deze schimmels van nature in de bodem: je vindt ze nog bij heggen en in bossen." De schimmel zorgt ervoor dat voedingsstoffen uit de bodem bij de plant terecht komen, in ruil voor suikers die de plantwortels afscheiden. Zo krijgt de plant stevige wortels en blijft de bodem vruchtbaar. Ook worden insecten en ziektes al bij de bron bestreden door innovatieve methoden toe te passen zoals een warmtebehandeling, 'CATT'. Een op afstand bestuurbare robot met UV-lampen bestrijdt op een natuurlijke manier schimmels op de planten.

Meerwaarde voor Brabant
Kapteijns levert een bijdrage aan gezonde en hoogkwalitatieve voeding, maar ook aan de kennis over het bodemleven. "Maar we weten nog maar weinig van de bodembiologie," stelt Kapteijns, dus daar is nog veel te winnen. Door die kennis te delen kunnen ondernemers in de hele keten van elkaar leren. De manier waarop Kapteijns werkt, brengt volgens de Provincie economisch en ecologisch meerwaarde voor Brabant. Daarom gaat de Agrifoodpluim deze maand naar de Bossche kweker Kapteijns.

Regels
Om de juiste kwaliteit te leveren, moet er aan veel regels worden voldaan. Kapteijns: "Er zijn veel Europese en Nederlandse wetten voor bemesting- en gewasbeschermingsmiddelengebruik, en soms extra eisen van de retail of klanten in het buitenland. Dat kan tegenstrijdig zijn en maakt ons werk soms lastig." Sommige gewasbeschermingsmiddelen zijn in Nederland verboden, maar in Frankrijk bijvoorbeeld niet. Zelf kiest Kapteijns ervoor zo min mogelijk chemische middelen te gebruiken.

Meer berichten