Klaas en Tom bemannen met hun scouts een post van het Oliebollenfantengeloop. Dit jaar is het een winterparadijs met leuke spellen.
Klaas en Tom bemannen met hun scouts een post van het Oliebollenfantengeloop. Dit jaar is het een winterparadijs met leuke spellen. (Foto: Lisette Broess-Croonen)

Kindercarnaval start met Oliebollenfantengeloop

DEN BOSCH - Den Bosch wordt zondag weer drie dagen Oeteldonk. De jeugd kan echter al een dag eerder beginnen. Zaterdag komt jeugdprins Pepijn aan in zijn Oliebollenfantenrijk en geeft hij het startsein voor het Oliebollenfantengeloop, de carnavaleske spelletjesroute door de stad.

Door Lisette Broess-Croonen

De jeugdprins komt met zijn gevolg om 10.11 uur aan bij het Sint Jansbolwerk. Met een intocht gaat het dan richting Stadhuis waar ze welkom worden geheten door burgemeester Mikkers en Peerke van de Molshoop. Na een toespraak van de prins is het jeugdcarnaval officieel geopend en kan het Oliebollenfantengeloop beginnen.

Orangerie
Met de (gratis) routekaart op zak lopen de kinderen door het centrum van de stad waar verschillende posten zijn met een spelletje, activiteit of iets lekkers. Onderweg wordt de sfeer vergroot door de verschillende muziekgroepen die aanwezig zijn. De tocht eindigt bij de Orangerie waar de kinderen een aandenken krijgen en verder feesten.

Scouting heeft er zin in
Eén van de posten wordt al dertien jaar verzorgd door scouting Petrus en Paulus (P&P). Klaas van Leeuwen zit in de leiding bij de scouts en heeft er al weer zin in. "Het is mooi om onderdeel te zijn van het carnaval in Den Bosch. Veel posten doen ieder jaar ongeveer hetzelfde, maar wij proberen ieder jaar iets op te zetten wat net wat groter is en waar de kinderen echt iets kunnen doen. En dat op een manier die bij onze scouting past, want de slogan van onze scouting is 'Nog nooit meegemaakt'. Dit jaar hebben we een winterparadijs met verschillende spelen. De kinderen kunnen bij ons sneeuwballen gooien met yukigassen, een wedstrijdje doen op de duoski's, snowbaorden op skateboards en skibroekhangen. Zowel wij van de leiding als de scouts zelf hebben er al zin in."

Feest der feesten
De stad Den Bosch is er helemaal klaar voor. Het rood-wit-geel is al overal te zien. Over enkele dagen barst het carnavalsfeest weer los en wordt de stad tijdelijk omgedoopt tot Oeteldonk. Het thema van dit jaar is 'Oeteldonk Leeft.' Het Oliebollenfantengeloop vindt op carnavalszaterdag plaats. Dan begint het feest der feesten al voor de kinderen. Onder begeleiding van Oeteldonkse muziek lopen de kinderen een route door de stad met onderweg posten met spelletjes en andere activiteiten.

Meer berichten