Foto: Jack Monde

Sint-Jan brokkelt af, actie is nodig

DEN BOSCH - Natuurstenen delen in de toren van de Sint-Jan zijn aan vervanging toe. Dat werd duidelijk toen half februari een stuk gesteente van de toren afbrak en op een onderliggend dak terechtkwam. De gemeente Den Bosch heeft onderzoek laten doen en valnetten geplaatst, om ongelukken te voorkomen.

De toren van de Sint-Jan is eind jaren 70 gerestaureerd, waarbij alle natuurstenen onderdelen zijn vervangen. Daarbij werd onder andere gekozen voor de harde steensoort trachiet, dat een levensduur van minimaal 50 jaar zou moeten hebben. Bij enkele, uitstekende onderdelen blijkt de kwaliteit van die steen niet goed te zijn, waardoor de levensduur korter is. Dat ontdekte de gemeente toen in het weekend van 16 en 17 februari een stuk gesteente afbrak bij één van de galmgaten, ter hoogte van de klokkenkamer aan de zijkant van de kathedraal.

Om te voorkomen dat meer gesteente afbreekt, heeft de gemeente het natuursteen laten onderzoeken en losse delen weggehaald. Valnetten zijn geplaatst bij de bovenste galmgaten langs de straatkant. De kans dat er meer gesteente afbreekt, is niet heel groot, zo blijkt uit overleg met een restauratiearchitect. De gemeente plant in 2021 een restauratie van de toren, waarbij het natuursteen hersteld wordt.

Meer berichten