De citadel van Aleppo uit de dertiende eeuw. In 2012 en 2015 raakte de burcht beschadigd door de gevechten in de burgeroorlog.
De citadel van Aleppo uit de dertiende eeuw. In 2012 en 2015 raakte de burcht beschadigd door de gevechten in de burgeroorlog. (Foto: Mart Lerou)

Foto-expo 'Aleppo, één voor twaalf' toont laatste vredesdagen

DEN BOSCH - Op het Koning Willem I College, locatie Sint Jorisstraat, is tot en met woensdag 27 maart de foto-expositie 'Aleppo, 1 voor 12' te zien. Fotograaf Mart Lerou (1946) maakte in 2011 foto's van de stad Syrische Aleppo. Niet veel later viel dit land ten prooi aan de Arabische Lente. Zijn foto's vormen een beeld van de allerlaatste dagen van Aleppo in volle glorie. De tentoonstelling sluit aan bij het gedachtegoed van Unesco, waarmee het college studenten en medewerkers vertrouwd wil maken. Op die manier wil de school een bijdrage leveren aan vrede, verdraagzaamheid en een betere wereld.

"Aleppo is de grootste metropool van Syrië met meer dan 2,5 miljoen inwoners", vertelt fotograaf Mart Lerou. "Gedurende mijn rondreis door het Midden-Oosten heb ik met name in deze stad vele foto's genomen. Beelden van de citadel, de moskee, op straat, van de mensen en hun ambachten. Zonder dat ik het toen wist, bleken mijn foto's een beeld te vormen van de allerlaatste dagen van Aleppo in volle bloei. Het was '1 voor 12'".

Ode in beeld
Met de expositie wil Mart een ode brengen aan de bijna totaal verwoeste stad Aleppo, een van de oudste steden ter wereld. Bovendien is het een lofdicht aan alle Aleppijnen, die grotendeels gevlucht zijn voor de revolte van de 'Arabische Lente'. Lerou: "Ik hoop dat de kijker zich realiseert waar belangen van tegengestelde machten en gezag toe kunnen leiden. En wat het betekent om in vrijheid te mogen leven, met een vluchteling als 'buur' op deze kostbare aarde."

Kom kijken en ga in gesprek
De tentoonstelling is te zien op de locatie van de afdeling Educatie. Danny Johan, directeur Educatie: "Op onze afdelingen volgen mensen van verschillende nationaliteiten een taalcursus. Een groot gedeelte van onze doelgroep is vluchteling. Een foto-expositie over Aleppo, zoals het eruit zag voor de verwoestingen, maakt veel los bij onze Syrische doelgroep. Herkenning en verlangen komen terug, ook bij de andere deelnemers. Mooie verhalen komen los. Verhalen die ze ook graag met anderen willen delen! We nodigen daarom iedereen die de tentoonstelling bezoekt van harte uit om ook in gesprek te gaan met onze cursisten." De tentoonstelling is voor iedereen gratis te bezoeken.

Achter de lens
Mart Lerou ontwikkelde zijn passie voor fotografie op zijn achttiende. Zijn vader was zijn grote inspirator. Hij volgde op de Kunstacademie in Rotterdam de opleiding tot vormgever en rondde deze met succes af. Disciplines zoals interieurontwerpen, architectuur, vormgeven van materialen en fotografie, vormden een elementaire basis. Het werk van Lerou kenmerkt zich dan ook als architectuurfotografie.

De tentoonstelling is te bezichtigen op het Koning Willem I College, afdeling Educatie aan de Sint Jorisstraat 129 in Den Bosch. De tentoonstelling is van maandag tot en met vrijdag, van 12.00 tot 16.00 uur te bezichtigen (met uitzondering van de carnavalsvakantie). Op woensdag 20 en 27 februari en op 13, 20 en 27 maart is Mart Lerou zelf aanwezig op de expositie, van 13.00 tot 16.00 uur. Wie de tentoonstelling wilt bezoeken, dient zich van tevoren aan te melden door een e-mail te sturen naar p.esmaeli@kw1c.nl. 

Meer berichten
Nieuwste reacties