Florentine en Hanneke coachen mensen met een burn-out en geven workshops om een burn-out te voorkomen. Foto: Susanne Coolen.
Florentine en Hanneke coachen mensen met een burn-out en geven workshops om een burn-out te voorkomen. Foto: Susanne Coolen.

Een buddy helpt bij een burn-out

DEN BOSCH - Sinds september kunnen mensen met een burn-out gecoached worden door de Burn-out Buddies, Hanneke Jansen en Florentine Zuure. Met als motto 'No burn-out without a buddy', helpen ze mensen door een burn-out heen en besteden ze aandacht bij bedrijven en onderwijsinstellingen aan de preventie van een burn-out door het geven van workshops.

Door Lisette Broess-Croonen

Hanneke en Florentine leerden elkaar een jaar geleden kennen tijdens een business-academy. "Er was direct een klik tussen ons. We spraken ook over de burn-out die we beiden hebben gehad en hoe we in die periode een buddy misten. In ons gezamenlijk contact merkten we hoe fijn het is om zo iemand wél te hebben. Van daar uit is ons idee voor dit bedrijf ontstaan."

De Burn-out Buddies merken dat er nog steeds te weinig kennis en te weinig begrip is wat een burn-out betreft. "Schouders eronder en door, dat is wat veel mensen nog steeds denken. Het is ook moeilijk voor de omgeving om te begrijpen wat een burn-out precies is. Daarom is het zo fijn om een buddy te hebben die weet wat je doormaakt. Want elke burn-out is anders, maar ook gelijk."

Signalen
Om burn-outs te voorkomen, geven de twee vrouwen workshops bij bedrijven en onderwijsinstellingen waarbij ze focussen op het tijdig herkennen van de signalen. "Je hebt gedragssignalen, psychische signalen en lichamelijke signalen. Als we zelf die signalen hadden gekend, hadden we misschien geen burn-out gekregen. We spitsen het ook toe op de persoon zelf. Waaraan kan jij merken dat je de verkeerde kant opgaat? We wijzen daarbij ook op de eigen verantwoordelijkheid. Je bent zelf ook deels verantwoordelijk voor je burn-out en je kan jezelf er weer uit helpen. We merken gelukkig dat werkgevers er steeds meer voor open staan om te helpen. Ze zien ook steeds meer het belang in preventie en willen er echt voor gaan om burn-outs te voorkomen."

Mocht je burn-outklachten of een burn-out hebben, dan kan je bij Hanneke en Florentine terecht voor coaching. "We hebben een online programma ontwikkeld en laten mensen vaak eerst dat programma volgen. Daarna beginnen we met de één-op-één coaching. Dat gebeurt vooral online via Skype of Facetime omdat het lastig kan zijn om fysiek af te spreken."

Positief
"We geven handvatten om met een burn-out om te gaan. Zo raden we iedereen aan om iemand mee te nemen naar een gesprek met bedrijfsarts of werkgever, want tijdens een burn-out neem je minder informatie op dan anders. Ook leren we ze om beter voor zichzelf op te komen. We benaderen alles op een laagdrempelige manier vanuit positiviteit. Door positiviteit, verbinding en inspiratie hebben wij zelf het mooiste uit onze burn-out gehaald en dat gunnen we iedereen. En je krijgt nooit spijt van wat je in jezelf investeert."

Meer informatie over Burn-out Buddies staat op de website www.burnoutbuddies.nl.

Meer berichten