Biologische boer Rob Bennenbroek voor zijn 24/7 zelfservicewinkel. Rob was eerst ICT'er, maar zijn boerenroots trokken hem naar het boerderijleven. Hij liet zich omscholen en boert nu biologisch.
Biologische boer Rob Bennenbroek voor zijn 24/7 zelfservicewinkel. Rob was eerst ICT'er, maar zijn boerenroots trokken hem naar het boerderijleven. Hij liet zich omscholen en boert nu biologisch. (Foto: Peer van den Bouwhuijsen)
De Thuisondernemer

Thuisondernemer; biologisch de boer op

VUGHT - De afgelopen jaren beginnen steeds meer mensen een onderneming aan huis. Vaak wordt de garage of zolder omgebouwd tot werkruimte. Elke keer spreken we een andere thuisondernemer over zijn zaak, die het stokje doorgeeft aan een volgende ondernemer.

Door Peer van den Bouwhuijsen

De boerderij van de biologisch boer Rob Bennenbroek ligt op Landgoed Bleijendijk, pal naast de A2 (net voorbij Kasteel Maurick). Maar als je via de parallelweg het erf oprijdt voel je al snel de rust en ruimte van een buitengebied. Op het erf staat direct rechts vooraan de schuur met het bord 'Boerderijwinkel Bleijendijk 24-7 zelfservice'. Iets verderop staat een grote stal met koeien en helemaal achteraan op het erf de woonboerderij. Rob Bennenbroek (34 jaar) komt mij tegemoet gelopen en geeft een rondleiding op zijn boerenbedrijf.

Van bureau naar boerderij
Vier jaar geleden werkte hij nog als webdesigner bij een ICT-bureau. "Het kantoorwerk gaf me niet de gewenste voldoening. Het voelde te klein", licht hij toe. Hij komt zelf uit een boerenfamilie en die roots begonnen aan hem te trekken. Hij volgde een opleiding 'biologisch boeren' naast zijn werk. Na de opleiding wilde hij graag een eigen biologisch boerenbedrijf met rundvee en had het geluk dat hij direct aan de slag kon op Landgoed Bleijendijk. Bennenbroek: "Alle producten produceren we volledig biologisch. We gebruiken geen kunstmest, geen bestrijdingsmiddelen en de koeien zijn dag en nacht buiten als het weer het toelaat."

Bennenbroek heeft bewust gekozen voor de Franse dubbeldoel koeien van het ras Montbéliarde. Dit ras geeft een goede productie melk en ook goed vlees. Een duurzame manier van melkveehouderij. De melk wordt vervolgens deels verkaasd door Biokaas en het eigen ijs komt van de Vughtse IJsboerderij.

'Kind kan de was doen'
Sinds mei vorig jaar is de Boerderijwinkel open. Particulieren kunnen zelfstandig producten kopen in deze zelfservicewinkel. Door middel van een tag (elektronische sleutel) kunnen ze altijd de winkel binnen, kunnen daar de vleesproducten, ijs, kaas, honing en groenten uitzoeken en dit zelf scannen en afrekenen. Bennenbroek: "Een kind kan de was doen". Inmiddels groeit het klantenbestand van particulieren met toegang tot de winkel. "Daarnaast leveren wij aan diverse lokale restaurants, kaasspeciaalzaken, een cateringbedrijf en zelfs een hotel. Als mensen eenmaal het verschil hebben geproefd, dan willen ze vaak geen ander vlees of kaas meer."

Vertellen en laten proeven
"Het mooist aan mijn werk vind ik om elke ochtend als de zon opkomt de koeien uit de weilanden te halen. Dit is een heerlijk begin van de dag; het buiten zijn in de natuur, met de koeien en de honden. Daarnaast heb ik er de laatste tijd veel plezier in om er op uit te gaan met onze producten. Om erover te vertellen, de mensen te laten proeven. Daar kom ik helemaal stuiterend van terug."

"Onze plannen van de toekomst? We willen de producten in de winkel graag uitbreiden. Bijvoorbeeld fruitsap van de fruitgaard op het Landgoed, meer groenten van de tuinderij en een eigen Landgoedbier. Eigenlijk alle hoogwaardige biologische producten van Landgoed Bleijendijk ook aanbieden aan de mensen."

Meer berichten