Anja van Mackelenbergh bij de uitreiking van de Van Beuningenpenning eind 2018. Tekst: Ad Pijnenburg, foto: Ton Stappers.
Anja van Mackelenbergh bij de uitreiking van de Van Beuningenpenning eind 2018. Tekst: Ad Pijnenburg, foto: Ton Stappers. (Foto: Ton Stappers)

Afscheid Anja van Mackelenbergh bij FOH voor nieuw elan Speeldoos

VUGHT/DEN BOSCH - Het was in 2013 dat Anja van Mackelenbergh-Olijslagers door het Filharmonisch Orkest 's-Hertogenbosch (FOH) werd gevraagd of zij voorzitter wilde worden. Voor zo'n geweldig orkest, daar kon zij geen nee tegen zeggen. Nu, na 6 mooie jaren, nam Anja donderdag 21 februari afscheid en wordt voorzitter van de nieuwe stichting Muziek-dans & musical bij theater 'De Speeldoos' in Vught.

Door Ad Pijnenburg

De in 1956 in Vught geboren Anja van Mackelenbergh speelde al op jonge leeftijd piano en accordeon en studeerde later schoolmuziek op het Conservatorium in Tilburg. Anja: "Na mijn studie trad ik in dienst bij het Maurick College in Vught waar ik met veel plezier 39 jaar muziekonderwijs heb gegeven. Het waren ook leerzame jaren die ik deelde met mijn collega's. Daar is ook het vak Culturele Kunstzinnige Vorming (CKV) uit voortgekomen dat we samen hebben opgezet."

'Juf-ervaring' komt van pas
Haar gepassioneerde muziek- en CVK-docentschap bleef niet onopgemerkt. Op 23 november 2018 werd aan Anja van Mackelenbergh voor haar bijzondere verdiensten door de gemeente Vught de Van Beuningenpenning toegekend. Ook tijdens haar voorzitterschap kon FOH Anja's onderwijskundige ervaring goed gebruiken. Bij het FOH, zijn er namelijk nog een jeugdorkest, een koperkwintet en Preludio.

FOH 'on tour'
Anja: "En wat een hoogtepunten. Wij hebben in Sint-Petersburg een concert gegeven van de Carmina Burana in samenwerking met muzikanten en zangers uit Sint-Petersburg. Afgelopen jaar hebben we een aantal prachtige concerten gegeven op toplocaties in Praag in het kader van het 60-jarig jubileumjaar, en we hebben meerdere uitverkochte operaconcerten gegeven in samenwerking met de Bossche opera.

Bij de nieuwe stichting Muziek- dans & musical in Vught liggen opnieuw uitdagingen en zie ik de toekomst positief tegemoet. Per 1 januari 2019 zou Stars on Stage stoppen waardoor er geen lessen muziek, dans en musical gegeven zouden worden. Dat ging me zo zeer aan het hart dat met inspanning van velen, de lessen in januari 2019 een nieuwe herstart hebben kunnen krijgen."

'Hoger niveau'
Anja tenslotte: "Muziek verbindt, en mijn voorzitterschap van het FOH heeft mij vele mooie vriendschap pengebracht. Dankzij een fantastische samenwerking met veel lieve mensen hebben we het FOH op een hoger niveau kunnen tillen met uitverkochte prachtige concerten waar ik trots op ben. Mijn Lijfspreuk? Wie geen muziek waardeert is als een blinde op d'eerd, veel mist hij in het leven wat een ander vreugd kan geven."

Meer berichten
Nieuwste reacties