Kwèkdempers voor de kids

DEN BOSCH - Het Jeroen Bosch Ziekenhuis deelt tijdens de carnavalperiode gratis 'Kwèkdempers' uit aan kinderen. Die oordoppen moeten de jongste Oeteldonkers behoeden voor blijvende gehoorschade. Met de actie willen de KNO-artsen van het ziekenhuis aandacht vragen voor gehoorschade bij de jeugd, dat volgens onderzoek een schreeuwend probleem is.

Onderzoek van de Erasmus Universiteit toont aan dat één op de zeven kinderen tussen de 9 en 11 jaar gehoorschade heeft door lawaai. Veel van hen hebben blijvend last van harde geluiden of oorsuizen. De KNO (keel-, neus- en oor) artsen van het JBZ willen daar rondom het Oeteldonkse carnaval aandacht voor vragen. Dat doen de KNO-artsen door de zogenaamde 'Kwèkdempers' uit te delen, uiteraard in de kleuren rood-geel. De eerste Kwèkdempers zijn zondag 3 februari uitgereikt tijdens het Koekerellenkwèk, een tweede ronde wordt zolang de voorraad strekt uitgedeeld bij het Keinderkupkesfeest in het Hoftheater der Amadeiro's (Theater aan de Parade).

KNO-arts Susanne Balter: "We zien in het Jeroen Bosch Ziekenhuis meer en meer kinderen die lawaaischade hebben opgelopen en daardoor gehoorverlies hebben. Vaak komt dit door muziekspelers die te hard worden aangezet. Wij vinden het dus heel belangrijk om er aandacht te geven en ouders en kinderen bewust te maken van de risico's. Het fijne is dat het zo makkelijk is tegen te gaan is. Simpelweg door je oren te beschermen."

Meer berichten