Met militaire precisie is afgelopen week door archeologen gewerkt om de skeletten van de gesneuvelde soldaten uit de grond te halen. Nader onderzoek moet meer geheimen prijsgeven. Foto: Harald Beerens
Met militaire precisie is afgelopen week door archeologen gewerkt om de skeletten van de gesneuvelde soldaten uit de grond te halen. Nader onderzoek moet meer geheimen prijsgeven. Foto: Harald Beerens (Foto: )

Gesneuvelde soldaten na 390 jaar boven de grond

VUGHT - Tijdens archeologisch onderzoek op het Vughts Isabellaveld zijn drie skeletten gevonden van vermoedelijk gesneuvelde soldaten tijdens het beleg van Den Bosch in 1629. In een van de skeletten is lood aangetroffen. Ook zijn er honderden loden musketkogels blootgelegd gebracht op het historisch belangrijke strijdtoneel uit de Tachtigjarige Oorlog.

Hoewel nader onderzoek nog zekerheid moet geven, lijken alle tekenen erop te wijzen dat het hier om gesneuvelde soldaten uit de Tachtigjarige Oorlog gaat. Vanaf het Isabellaveld bestormden de Staatse troepen van stadhouder en 'stedenbedwinger' Frederik Hendrik in 1629 het Fort Isabella, dat de Spanjaarden had gebouwd om het belangrijke Spaanse bolwerk Den Bosch te beschermen. Het beleg en de verovering van de 'onneembare Moerasdraak', zoals Den Bosch in die tijd werd genoemd, was een belangrijk wapenfeit in de strijd van de jonge republiek tegen de Spaanse overheersing.

In opdracht van de gemeente Vught worden de opgravingen uitgevoerd op het Isabellaveld, een locatie voor woningbouw, door onder andere de Stichting Erfgoed Vught. en vrijwilligers van de werkgroep Archeologie. De opgravingen hebben talrijke sporen blootgelegd van de strijd die hier in 1629 woedde.

Meer berichten