De CV Krabkes poseren trots voor hun wagen: links Ad van de Krabben, Peggie en meesterplakker Theo. Foto: Ad Pijnenburg
De CV Krabkes poseren trots voor hun wagen: links Ad van de Krabben, Peggie en meesterplakker Theo. Foto: Ad Pijnenburg (Foto: Ad Pijnenburg)

D'n bouwhal, plek om te blijve plèkke

DEN BOSCH - Carnavalsmaandag is met de Grote Optocht hét hoogtepunt van Carnavalesk Oeteldonk. Sinds 1882 trekt elke jaar een bonte stoet van praalwagens en loopgroepen met of zonder muziek door de pittoreske straten van Oeteldonk waar zo'n honderd duizend liefhebbers zich vergapen en vermaken aan de humor en de gein. In de bouwhal moeten de optochtwagens kleur krijgen en met zo'n twee weken voor carnaval lijkt het een mierennest vol ijverige volhardende werkers.

Door Ad Pijnenburg

Er hangt een serieuze maar gezonde spanning of de wagens naar behoren en op tijd klaarkomen? Het lijkt elk jaar weer hollen en geen stilstaan. 'De jeugd wil niet meer zo', wordt vaak gehoord. De wagen van de Vrolijke Druiven rest nog meerdere cosmetische ingrepen. Leon van Esdonk: "Ja, nou dat klopt. We moeten nog veul verven, drie poppen gazen, lassen en vooral plèkken, en dè laatste…sjonge, jonge, ge blèft plèkke. Het thema van onze wagen is dan ook 'Oeteldonk kleeft'. Kunde ook schrijven of er nog hèndjes vrij zijn?" Hierbij dan.

Kouwe voeten, natte neus
De gezelligheid doet intussen goei werk. Clubkes met muziek struinen binnen. Links en rechts gaan beentjes van de vloer. Nieuwgierige bezoekers worden geanimeerd aan welke gekkigheid er wordt gewerkt. Sommige kinderen kruipen achter moeders slipjas. Logisch, al die bewegende poppen zonder kop, die snappen ok wel dat dat niet klopt en trouwens, ne knappe carnavalspop is ook niet te bekennen. Uitbuikende creaturen met grote neuzen, flaporen, tandeloos en met wratten, maar toch, altijd met verwarmende vrolijkheid waardoor je straks je kouwe voeten en natte neus langs de route vergeet.

Jubileum
Dan de grote wagen van De Rare Schutters. Het thema 'Biotoop' is een uitbeelding van het Oeteldonks landschap. John Sengers: "We laote zien wat er in Oeteldonks landschap allemaal is te beleven. Ge ziet de Dieze met zijn mogelijkheden, de natuur met kikkers, vogels, libellen. Kunt uwes in de krant schrijven dat 'De Rare Schutters' op 30 maart bij de Sjang receptie houwe voor ons 66-jarig jubileum?" Waarvan akte!

Veul hèndjes
De opvallende optochtwagen van familie Van de Krabben staat er weer picobello bij. Hij lijkt ook al het meest gereed, een beetje 'uitsloverig' zelfs. Maar ja, met vier broers en aanhang in de club, hebben 'De Krabkes' misschien wel de meeste hèndjes. Ad van de Krabben: "Nou, dat valt wel mee, het is allemaal 'krab' aan hoor. Maar ik ben wel trots op onze wagen. Hij beeldt een 'Cultuurtempel' uit met het thema 'Een kostelijk sterk theater'. Da's duidelijk genoeg denk ik." Nou, sfeertje bouwhal als opmaat voor carnaval en d'n optocht? Laat maar komen!

De Grote Optocht van Oeteldonk trekt om maandag 4 maart door de stad. Vanaf 12.33 uur starten de eerste wagens. De stoet ontbindt naar verwachting rond 16.11 uur.

Meer berichten