Scheidend voorzitter Rob Almering en Yvonne van Rooy die het stokje van hem overneemt. Zij gaat nu de stichting Beschermers leiden.
Scheidend voorzitter Rob Almering en Yvonne van Rooy die het stokje van hem overneemt. Zij gaat nu de stichting Beschermers leiden. (Foto: Jan van de ven)

Yvonne van Rooy is de nieuwe voorzitter Beschermers Kamp Vught

VUGHT - De stichting Beschermers van Nationaal Monument Kamp Vught heeft een nieuwe voorzitter. Yvonne van Rooy is de opvolger van Rob Almering. "Geweldig om mij in deze rol in te mogen zetten voor Nationaal Monument Kamp Vught", zegt Yvonne van Rooy over haar benoeming. Met de functies die zij heeft vervuld in de politiek, het bedrijfsleven, het onderwijs, de ziekenhuiszorg en de Brabantse samenleving beschikt Yvonne van Rooy over een breed netwerk.

De nieuwe voorzitter is al jarenlang betrokken bij NM Kamp Vught. "Als lid van het curatorium van de stichting, een comité van aanbeveling, was ik vaak aanwezig bij de Beschermerslezing en heb ik vaak meegedacht over de sprekers die hiervoor zijn uitgenodigd. Met de stichting willen we Nationaal Monument Kamp Vught onder de aandacht brengen bij bedrijven en individuele personen, die we proberen te enthousiasmeren en stimuleren tot financiële bijdragen aan Kamp Vught."

Eigen plek
Yvonne van Rooy benadrukt in die ontmoetingen het belang van het herinneringscentrum. "Iedereen, jong en oud, kan hier beseffen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Nationaal Monument Kamp Vught maakt dat elke bezoeker op een heel mooie manier duidelijk. Om dit te blijven doen hebben, hebben we aan de subsidies niet genoeg. Het is niet eenvoudig om daarvoor op de markt van veel goede doelen een eigen plek te behouden."

Yvonne van Rooy was eerder staatssecretaris van Economische Zaken in de kabinetten van premier Lubbers en lid van het Europees Parlement. Ze nam in 2018 afscheid als voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Verder is ze voorzitter van de Raad van Commissarissen van Philips Electronics Nederland.

Tijd tekort
Van Rooy volgt Rob Almering op, die in september 2012 aantrad als voorzitter van de stichting Beschermers. "In die periode zijn we erin geslaagd met onze bijdragen verder te komen dan het sluitend maken van de begroting. Dankzij de inbreng van onze Beschermers hebben we ook geld kunnen aanwenden voor speciale projecten, zoals de expositie met oorlogsfotograaf Marielle van Uitert en die over Roosje Glaser", zegt Almering. Hij is sinds vorig jaar voorzitter van hockeyclub HC 's-Hertogenbosch. "Ik heb verschillende bestuurs- en adviesfuncties die tijd vergen. Dit is een mooi moment om terug te treden."

Meer berichten