Carnavalsvereniging 'De Vrolijke Druiven' vierde in 2018 haar 66e verjaardag, een carnavalesk lustrum van zes keer elf.
Carnavalsvereniging 'De Vrolijke Druiven' vierde in 2018 haar 66e verjaardag, een carnavalesk lustrum van zes keer elf. (Foto: Marcel Kouwenberg)

Schietgebedje en hendjes uit de mouwen

DEN BOSCH - De bouw van de Praolwage van Carnavalsvereniging 'De Vrolijke Druiven' gaat toch nog klaarkomen, althans volgens de laatste berichten. De praolwage, hun trots tijdens de jaarlijkse grote optocht, leek door allerlei omstandigheden niet op tijd af te komen. Komt het door het schietgebedje van de Oeteldonkse Club in het verenigingsblad 'Blurb' met de vraag naar hendjes? We weten het niet, maar hoe dan ook.

Door Ad Pijnenburg

De Vrolijke Druiven met hun lang verleden, en vele verdiensten zijn niet uit 't Oeteldonkse carnaval en de grote Optocht weg te denken. Voor hen is de Grote Carnavalsoptocht hét moment om hun adoratie voor carnaval met de Oeteldonkers te delen. In 66 jaar werd er 57 keer gebouwd en aan de grote optocht deelgenomen. Bij de Vrolijke Druiven ontwierp 'architect' Cor Versteeg zo'n 25 jaar de prachtige optochtwagens. Vorig jaar werd dat voor het eerst gedaan door Bart van der Kraan.

Kwekfestijnveteranen
De Vrolijke Druiven werd 67 jaar geleden opgericht. Laura van Ingen is de secretaris en zegt: "De club is voortgekomen uit een gezelschap van de familie Van de Vossenberg die zondags bij moeders op de koffie kwam. Allemaal muzikanten en carnavalliefhebbers, dus meubels aan de kant en fanatiek repeteren. Resultaat: de oprichting van een echte carnavalsclub op 15 maart 1952. Vanaf 1981 deden we 37 keer mee met het kwekfestijn en stonden we zeven keer in de finale maar winnen deden we nog niet. Een goede tekstschrijver die een winnend kwekfestijnliedje voor ons kan schrijven is natuurlijk ook wel eens leuk."

Druivenbal
Trots zijn ze op hun traditionele Druivenbal dat al 40 jaar jaarlijks twee weken voor carnaval georganiseerd wordt door lid Theo Welts. Hij regelt de muziek, dit jaar met Arno Verduyn, Arnold Hofmans en band Matchbox, en de tombola waarvan de opbrengst en de entree van 2,50 euro geheel ten goede komt aan het G-team Rosmalen. Dit sportteam bestaat voornamelijk uit kinderen met een beperking. Ook zijn er op deze avond gastoptredens van De Krabkes, de Vrolijke Doortrekkers en de Maystro's zijn.

Ruimte voor versterking
Laura tenslotte: "De Vrolijke Druiven is een club met een eigen identiteit in Oeteldonk en ver daarbuiten. We oogsten veel bekendheid op blaasfestivals elders in het land. De club maakt natuurlijk Oeteldonkse muziek maar ook eigentijdse muziek zoals bekende Nederlandstalige nummers gearrangeerd door onze eigen muzikale leider Hennie van Zijl. "We hebben op dit moment een tekort aan trompettisten, baritons en grote tromslager. Graag zoeken we hiervoor versterking. Op dit moment zijn er twintig muzikanten en wordt er op donderdagavond gerepeteerd in café de Sjang aan de Graafseweg vanaf 20.00 uur."

Er wordt nog hard gewerkt aan de praolwage. Wie het proces met eigen ogen wil bewonderen, kan in het weekend van 9 en 10 februari terecht bij 'Effe kijken bij de bouwers' in de Oeteldonkse bouwhal. Het Druivenbal begint zaterdag 16 februari om 20.00 uur bij Bowling-centrum De Maaspoort aan de Marathonloop 3.

Meer berichten