Foto: Ton Grosfeld

In de ban van het 55e Oetelkonzèrt

DEN BOSCH - Ruim 1.400 bezoekers beleven dinsdag 26 februari In het Theater aan de Parade een uniek carnavalesk hoogtepunt. Stichting Oetelkonzèrt organiseert voor de 55e keer haar Oetelkonzèrt, een geweldige prestatie. Dit elfde lustrum, zal het theater met een tsunami van muziek en kolder overspoelen.

Door Ad Pijnenburg

Winter 1960/61. Willy Esveld's Bonte Palet, een overvol warm opgepookt café van madurodamse afmeting. Zeven drinkebroers voeren een verhitte discussie over het oprichten van een carnavalsclub, resultaat: 'Carnavalsvereniging 'De Oetels', met un grijs carnavalspekske, dassen met geel voor schuimend bier, rood voor liefde, groen voor Oeteldonks moeras, en grijs voor de kater op Aswoensdag en, o ja, 'Tarvo' hoedjes, slipjas met bijpassende broek en paarse kniekousen veur 'op chique'.

Wegens 'onkunde' geen optochtwagens en muziek maar 'Culturele Gein en Geinige Cultuur'. Elk jaar een eigenzinnig thema dat in actualiteit en presentatie moet verbazen. Vanuit die gedachte ontstond ook het Oetelkonzèrt, afgekeken in Maastricht en in samenwerking met Sef Pijpers en Jan ten Dijke van het Brabants Orkest aan Oeteldonks normen aangepast.

Grote gasten
Voorzitter Fred Rademaker en penningmeester Hans Kok terugkijkend: "Ja, met 54 konzèrten tot gevolg, samen met het nu geheten filharmonie zuidnederland, een carnavalesk op Oeteldonk gericht klassiek Konzèrt en tweehonderd gastoptredens met onder andere Toon Hermans, Mini en Maxi, Toots Thielemans, Karin Bloemen en Leona Filippo. Met 'presentator' Joop Braakhekke in een ton haalden we de Telegraaf en kregen we blijvende landelijke bekendheid.

Voorbereiding
De organisatie is geen sinecure. De theaterzaal wordt dit jaar naar het thema 'Draoit 'm 'ns om' versiert. Het podium wordt uitgebreid met zitplaatsen voor 500 'plebs'. Notabelen kunnen vanaf rij 9 in de zaal aanschuiven. De 1.400 gekochte kaarten worden op naam verstuurd. Studenten van het Maerlant College maken opnamen en registreren voor het derde jaar het Oetelkonzèrt. Onder de bezoekers worden waterflesjes met logo uitgegeven.

Drie jonge talentvolle sollisten maken hun opwachting: Shirma Rouse, sopraan Bernadeta Astari en bariton Martijn Sanders. De presentatie is in handen van Jan Roosen, bekend van de 'Kleinkeinder'. De Zweedse Dirigent Per-Otto-Johansson geniet groot aanzien met het dirigeren van diverse Symfonie- en Filharmonische orkesten in geheel Scandinavië, Duitsland en Nederland.

Fred en Hans tenslotte: "Na afloop volgt een zinderende afteparty tot vér na middernacht".

Meer berichten