Burgemeester Mikkers overhandigd welkomstcadeautjes aan Florien, waaronder de onmisbare Oeteldonkse sjaal.
Burgemeester Mikkers overhandigd welkomstcadeautjes aan Florien, waaronder de onmisbare Oeteldonkse sjaal. (Henk van Esch Fotografie)

Florien mag als officieuze kinderburgemeester warmdraaien voor de eerste 'echte'

ROSMALEN - Burgemeester Jack Mikkers heeft tot september Florien Sleutjes als jonge secondant bij zich op officiële gelegenheden voor de gemeente. De 11-jarige Florien gaat mee als 'officieuze' kinderburgemeester van Den Bosch en bereidt de komst van de eerste officiële kinderburgemeester voor, die in september van dit jaar benoemd wordt. Tijdens een bijeenkomst van Dream4Kids in Rosmalen is Florien 'geïnstalleerd'.

In november vorig jaar nam de Bossche gemeenteraad een voorstel van het CDA aan om een representatieve functie van kinderburgemeester in Den Bosch op te tuigen. Het college heeft van die aanvraag werk gemaakt, de eerste stappen gezet en gezocht naar een soort functieprofiel, waarin de taken van zo'n kinderburgemeester omschreven staan.

De eerste stappen
Vooralsnog is het plan om de termijn van een kinderburgemeester te koppelen aan een schooljaar. Dat betekent dat de eerste 'echte' kinderburgemeester in september benoemd wordt. Om niet tot die tijd te wachten, heeft burgemeester Mikkers voorgesteld om voorlopig een officieuze kinderburgemeester te benoemen. Terwijl over de bestuurlijke en ambtelijke haken en ogen vergaderd wordt, kan die kinderburgemeester in de praktijk al stappen zetten.

In samenwerking met de Rosmalense stichting Dream4Kids is de post van 'voorbereidend kinderburgemeester' opgezet. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van die stichting op dinsdag 22 januari bij Perron-3 is Florien Sleutjes aangewezen om dat ambt te bekleden. Van de 'grote burgemeester' kreeg Florien onder andere een Oeteldonkse sjaal als welkomstgeschenk.

Meedraaien
Eenmaal geïnstalleerd gaat Florien aan de slag om met de ambtelijke ondersteuning van Kabinetszaken om het traject naar een 'echte' kinderburgemeester praktisch goed op de rails te zetten. Volgens de gemeente is het goed voor de voorbereiding om Florien tot september verschillende representatieve momenten mee te laten draaien en met haar de komende maanden in gesprek te gaan over keuzes, procedure en vooral een boeiende inhoud van het nieuwe ambt.

Meer berichten