Archeologen graven zorgvuldig een van de gevonden skeletten op. Deze lagen in de voormalige begraafplaats van de St. Pieter was.
Archeologen graven zorgvuldig een van de gevonden skeletten op. Deze lagen in de voormalige begraafplaats van de St. Pieter was. (Foto: )

Opgravingen geven stukje Vughtse geschiedenis bloot

VUGHT - Het Vughtse Maurickplein ligt op de schop voor een herinrichting. Tijdens de werkzaamheden wordt tevens archeologisch onderzoek gedaan en dat heeft er onder andere al toe geleid dat er graven zijn gevonden van de begraafplaats van de voormalige St. Pieterkerk. "Maar de hoofdprijs hebben we nog niet gevonden." zegt Wim Kievits.

Door Lisette Broess-Croonen

Kievits is als adviseur archeologie van de gemeente Vught nauw betrokken bij de opgravingen. "Het Maurickplein was vroeger het centrum van Vught. Op het gemeentewapen van Vught staan twee kerken. De ene is de Lambertuskerk, de andere de St. Pieter. Die laatste stond op het Maurickplein. Rond 1300 was het een Romaanse kerk. Het was een katholieke kerk, die na de tachtigjarige oorlog protestants werd. Voor de protestantse gemeente was de Lambertuskerk echter al groot genoeg en de St. Pieter werd opslagruimte."

"In 1825 werd hij weer teruggegeven aan de katholieken en na een verbouwing als de Waterstaatskerk in gebruik genomen", vervolgt Kievits. "Toen Vught halverwege de negentiende eeuw behoefte had aan een grotere kerk, werd de Petrus gebouwd en de St. Pieter gesloopt. De hoofdprijs zou zijn als we hier nog resten van vinden."

Respect
Tot nu toe is dat nog niet gebeurd. "We hebben wel heel veel graven gevonden van de begraafplaats die bij de St. Pieter hoorde met ongeveer dertig skeletten. Vroeger werd bij zo'n vondst alles op een hoop gegooid, maar uit respect voor de doden gaan wij hier nu anders mee om. Bovendien hebben de skeletten historische waarde. Van enkele zullen we datumonderzoek doen om te weten te komen uit welk jaar ze zijn. De rest wordt netjes herbegraven."

Stofzuiger 
"Naast de graven hebben we ook muren gevonden van tot nu toe onbekende woningen", gaat Wim verder. "Teleurstellend is wel dat we nog niets van de St. Pieter hebben aangetroffen. Volgende week gaan we verder met zoeken, dan in de buurt van de beuk. Hier mogen we niet met graafmachines werken, maar gebruiken we een speciale stofzuiger zodat de boom niet beschadigd wordt. Als we sporen van de kerk terug vinden, geef je het Maurickplein toch meer identiteit. Historische vondsten maken Vughtenaren ook trotser op Vught. Bovendien geeft de rijke geschiedenis van Vught ook kansen voor toerisme."

Ander onderzoek
Dat is ook te zien bij de Isabellekazerne, waar tevens een groot archeologisch onderzoek plaatsvindt. "Op een plek met een hele bijzondere historische achtergrond komt een nieuwbouwwijk. De mensen die hier komen te wonen, wonen straks op een oud slagveld uit de tachtigjarige oorlog. Dat is waardevol. Komend weekend is de inschrijving voor verkoop en dan worden er ook rondleidingen gegeven over het terrein met uitleg van de geschiedenis.

Meer berichten