Het Isabellaveld in 2016, gezien vanaf de Postweg.
Het Isabellaveld in 2016, gezien vanaf de Postweg. (Foto: Google Streetview)

Slagveld Isabellaveld in Vught toont haar geheimen

VUGHT - Het Vughtse Isabellaveld – tussen Postweg en Prinsenlaan – is doordrenkt van historie. Hier werden in 1629 de messen geslepen en de musketten geladen voor de bestorming van het Fort Isabella, toegangspoort tot het Spaans bolwerk 's-Hertogenbosch. Het was een doorslaggevende veldslag in de Tachtigjarige Oorlog die indrukwekkende sporen achterliet in de Vughtse bodem. Die sporen zijn zaterdag 26 januari te zien tijdens de open dag van het Isabellaveld.

Het Isabellaveld is onderwerp van een grootse opgraving, waar BAAC Archeologie samenwerkt met de Stichting Erfgoed Vught en vrijwilligers van de werkgroep Archeologie. Ze leggen de restanten bloot van een bloedige veldslag tussen Spaanse én Staatse troepen in de jonge jaren van de Nederlandse Republiek. Die zijn tussen 10.00 en 14.00 uur te zien, in rondleidingen door archeologen van BAAC en Vughtse vrijwilligers.

Aanleiding voor de opgravingen is de aanstaande woningbouw op het Isabellaveld. De open dag op 26 januari valt samen met de start van de verkoop van de woningen. Wie geïnteresseerd is en meer informatie wil over een nieuwe woning, kan zaterdag tussen 10.00 en 13.00 uur terecht in restaurant 't Misverstant aan de Kampdijklaan 80. 

Meer berichten