Tim en Sem zitten in groep acht en moeten op korte termijn besluiten naar welke middelbare school ze gaan. Ze bereiden zich goed voor door folders te lezen en naar de open dagen te gaan.
Tim en Sem zitten in groep acht en moeten op korte termijn besluiten naar welke middelbare school ze gaan. Ze bereiden zich goed voor door folders te lezen en naar de open dagen te gaan. (Foto: Lisette Broess-Croonen)

Leerlingen groep acht maken kennis met middelbare scholen

VUGHT - Hoewel het nog lang duurt voor het nieuwe schooljaar begint, zijn basisschoolleerlingen uit groep acht in deze maand volop bezig met dat nieuwe schooljaar. Zij moeten een keuze maken uit de verschillende middelbare scholen waar ze volgend jaar naar toe kunnen gaan.

Door Lisette Broess-Croonen

Bij de Vughtse basisschool De Avonturier zijn de voorbereidingen voor de middelbare school al volop bezig. "We zijn dit schooljaar al persoonlijk met alle leerlingen in gesprek geweest om te peilen wat ze zelf willen", aldus docent Eric Miltenburg. "Voor de ouders hebben we een informatieavond gehad met een scholenmarkt. Ook hebben we met alle ouders een persoonlijk gesprek gehad over hún verwachtingen. Nu is het aan de leerlingen om open dagen te bezoeken, waarna er eind februari het adviesgesprek volgt."

Zin in, wel spannend
Tim Verhoeven (11) is één van de leerlingen die een schoolkeuze moet maken. "Ik heb een boekje gekregen waar verschillende scholen in staan. Thuis praat ik er ook over met mijn ouders en oudere broers die al op de middelbare school zitten. Ik twijfel tussen het Maurick College en het Elde College. Dat lijken me allebei leuke scholen. Het belangrijkste vind ik dat ik me fijn voel op een school. Ik houd zelf niet van een te grote school. Ik heb wel zin in de middelbare school, maar ik vind het ook spannend."

Luisteren naar je kind
Moeder Denise heeft de zoektocht naar een middelbare school al twee keer eerder meegemaakt, met twee verschillende scholen tot gevolg. "De oudste twee hebben allebei hun eigen keuze gemaakt. Er moet een klik zijn met het kind en de school. Als ouder moet je niet je eigen zin willen doordrijven, maar luisteren naar je kind. We gaan deze maand naar de open dagen en dan zien we wat het beste voelt."

Moet vooral goed voelen
Ook vriendje Sem van der Pasch (11) twijfelt tussen het Maurick College en het Elde College. "Ik ga tijdens de open dagen letten op de leraren en de aanpak die de scholen hebben. Ik vind het fijn als ik wat meer uitleg krijg en niet te zelfstandig moet werken. Ik heb op dit moment een voorkeur voor het Elde College omdat dat kleiner en gemoedelijker is." Zijn moeder Joyce is het daarmee eens, maar vind het toch belangrijk dat hij beide scholen bezoekt. "Hij moet beide scholen proeven en doet ook mee aan de snuffeldagen. Na een lijstje met voors en tegens kan hij de school kiezen. Het moet daarbij vooral goed voelen."

Meer berichten