Ruben en Marieke vilten samen. Voor beiden is dat een proces, legt Marieke uit, omdat Ruben er zich met zijn NAH kan ontwikkelen en Marieke wekelijks afstemt op iemand met een andere denkstijl.
Ruben en Marieke vilten samen. Voor beiden is dat een proces, legt Marieke uit, omdat Ruben er zich met zijn NAH kan ontwikkelen en Marieke wekelijks afstemt op iemand met een andere denkstijl. (Foto: )

Bijzondere vilt-expo bij Babel

DEN BOSCH - Bij Babel, voorheen Muzerije, opent zaterdag 12 januari om 12.30 uur de expositie 'Ik vind het leuk om met jou te vilten'. Deze bijzondere expo toont viltwerk van Ruben den Hartog en Marieke van Beek.

Marieke, docent textiele vormgeving, heeft zichzelf toegelegd op het begeleiden van speciale kinderen. Ruben is een jongen van 17 met een niet aangeboren hersenafwijking (NAH) en een beperking. Elke week vilten ze samen. Na vier jaar samen vilten schittert het resultaat nu in een tentoonstelling.

Uitlaatklep
Nadat Ruben op 12-jarige leeftijd hersenletsel opliep begon hij, als houvast in een voor hem verwarrende en angstige wereld, met vilten. Hoe meer hij zich de vilt-technieken eigen maakte, hoe meer Ruben vooruitgang boekte in zijn herstelproces. Voelen en kneden bleken een uitweg voor de vele emoties. De ontwikkeling die Ruben de afgelopen 4 jaar heeft doorgemaakt is zichtbaar in zijn werk.

'Beiden door een proces'
Tijdens de opening van de expositie geeft Marieke van Beek een korte presentatie over haar werkwijze. "Het werken met speciale mensen (NAH, ASS, PTSS) legt een vergrootglas op mijn functioneren als docent", legt Van Beek uit. "Mijn leerling en ik zijn neurologisch divers. Dit beïnvloedt onze educatieve relatie. We gaan beiden door een proces. Ruben leert vanuit het contact." De expositie is tot en met zondag 27 januari te zien bij Babel aan de Hinthamerstraat.

Meer berichten