Riny van der Donk is al vier jaar vrijwilliger op de Wensambulance. Als chauffeur zorgt hij voor een mooie laatste wens van de patiënten.
Riny van der Donk is al vier jaar vrijwilliger op de Wensambulance. Als chauffeur zorgt hij voor een mooie laatste wens van de patiënten. (Foto: )

Wensambulance vervult laatste wens; dankbaar werk voor vrijwilligers

DEN BOSCH - Sinds vijf jaar is Riny van der Donk als vrijwilliger chauffeur bij Wensambulance Brabant. "Ik heb nog geen seconde spijt gehad van dit werk. Als ze bellen om een spoedritje op dezelfde dag te rijden, laat ik alles vallen, want iemands laatste wens gaat boven alles. Alle ritten moeten doorgaan, wij kunnen geen nee zeggen."

Door Lisette Broess-Croonen

Riny van der Donk kwam in 2013 voor het eerst in aanraking met de wensambulance, toen de laatste wens van zijn vrouw vervuld werd. "Toen wist ik meteen dat ik dit ook wilde doen. Toen ik begin 2014 begon, heb ik geholpen met het opknappen en ombouwen van drie ambulances. Daarna ging ik als chauffeur aan de slag. Je maakt best leuke reizen mee op deze manier. Zo ben ik al een paar keer naar Lourdes geweest en vorig jaar net voor kerst naar Euro Disney."

Kleine wensen
"Maar we vervullen ook hele kleine wensen, zoals een kaarsje opsteken in de Sint Jan. En pas nog hebben we Bosschenaar Mari van Iersel naar de carnavalsviering van de elfde van de elfde gebracht en pas nog een Empelnaar naar PSV. Wat hebben zij genoten. Ook heb ik onlangs een bijzondere dag gehad met een man die nog een keer een dagje wilde vissen. Hij kon zelf niet eens meer de hengel vasthouden, maar de hele familie was erbij. Ook voor hen was het een mooie dag."

Chauffeur en verpleegkundige
Wensambulance Brabant heeft ruim honderdvijftig vrijwilligers en vier ambulances. "Telefonisch zijn we altijd bereikbaar. Een wens word aangevraagd via internet of telefonisch en de coördinator regelt de wens verder wat betreft de verzorging medicatie en dergelijk. Dan wordt de wens uitgezet naar chauffeurs en begeleiders en de vrijwilligers melden zich aan. Op de ambulance zitten een chauffeur en een verpleegkundige. Gemiddeld vervullen we ongeveer twaalf wensen per week. Als vrijwilliger heb je een wisselend aantal ritten. Soms heb ik er drie achter elkaar en andere keer een week niets. De verpleegkundigen zijn BIG-geregistreerd en als chauffeur heb ik een jaarlijkse herhaling van mijn EHBO. Je hebt toch te maken met heel erg zieke mensen."

Dankbaar werk
Het vervoer en de begeleiding van de patiënt is gratis, de overige kosten moeten de mensen wel zelf betalen. "Gelukkig gaan er heel veel deuren open als je ergens met de wensambulance komt. Voor de patiënten is die laatste wens vaak echt een stuk afscheid nemen. Helaas bellen mensen vaak te laat. Dan zijn ze al overleden voordat we de wens in vervulling kunnen laten komen." Volgens de Bosschenaar is het dankbaar werk. "Je probeert die dag een lach op de gezichten te brengen. Het is mooi om later reacties van familieleden terug te krijgen die vertellen hoe bijzonder ze de dag vonden. Voor hen is zo'n dag ook een mooie herinnering."

Meer info staat op www.wensambulancebrabant.nl.

Meer berichten