Kinderen en jongeren aan het werk op de boerderij. "Hier mag je zijn wie je bent", vertelt Bernadette van De Locatie. "Gewoon met gezond boerenverstand. Je krijgt verantwoordelijkheid."
Kinderen en jongeren aan het werk op de boerderij. "Hier mag je zijn wie je bent", vertelt Bernadette van De Locatie. "Gewoon met gezond boerenverstand. Je krijgt verantwoordelijkheid." (Foto: )

Zorgboerderij De Locatie groeit en bloeit

VLIJMEN/DEN BOSCH - Je kijkt je ogen uit op zorgboerderij De Locatie aan de rand van Den Bosch en Vlijmen. De fraaie boerderij waar aan de ene kant vier jongeren wonen, is nog maar het begin. Je ziet meteen het winkeltje waar van alles te koop is. Een terrasje nodigt je uit om een huisgemaakt soepje of sapje, koffie en thee te bestellen. In de aangrenzende keuken zijn enkele meiden aan het koken. In het verkooppunt kopen klanten groenten en eieren. Een geit, een schaap, een kalf en iets verderop een varken staan gezellig bij elkaar in de stal.

In de smederij en de houtruimte maken jongeren en kinderen de mooiste dingen. De kas met groenten ligt pal naast de vriendentuin waar tegenover de koeien en een paard in de wei staan. Het pad loopt via de houtopslag naar camping FF.R.UIT waar naast tenten en caravans ook prachtige bouwsels staan, zoals een wilgenhut, yurts, een tipi, een iglo en een zelfgemaakte boomhut. In een van de gebouwen viert één van de kinderen haar verjaardag.

Initiatiefnemers Bernadette van den Akker en Wim Habraken lieten tien jaar geleden hun oog vallen op de boerderij aan de Gemeint. Ze waren meteen verkocht. Hier konden ze met hun drie kinderen gaan wonen en meteen aan de slag met een idee waar ze al langer mee rond liepen. "Een speciale plek voor bijzondere jeugdzorg waar jongeren en kinderen terecht kunnen in een stabiele en rustige omgeving", vertelt Bernadette. "Met kleinschalige en persoonlijke zorg en aandacht. Zij doen allerlei dingen op de boerderij, in de tuin en met de beesten bijvoorbeeld. Ieder in eigen tempo. Het is vertrouwde zorg die werkt."

Ridder spelen
Naast de vier jongens en meisjes die zo zelfstandig mogelijk wonen en werken op de boerderij, ontvangt De Locatie zo'n vijftien jongeren voor dagbesteding. Ook zij timmeren en lassen in de werkplaatsen, verzorgen de dieren, staan in de winkel en houden de tuin bij. Ze gaan bijvoorbeeld ook marshmallows roosteren, pizza bakken en paardrijden. "De jongeren zijn nu bezig met ridderspelen en denken er over om later een riddertoernooi te houden. Daarvoor heeft de smid een prachtig hoofdtuig voor het paard gemaakt. Zelf maken ze hun ridderkleding. Eén van de jongeren die altijd erg stil is en teruggetrokken, bloeit helemaal op bij deze activiteit. Pas maakten we een foto van hem. Daar staat-ie keitrots op. Zo kan het ook. Dat is nou precies waarom we hier zo bezig zijn."

Gezond boerenverstand
"Onze jongeren hebben problemen, soms grote problemen. Ze hebben in hun leven vaak in de hoek gezeten waar de klappen vallen. Wij gaan ervan uit dat je iets en iemand bent en dat je iets kunt. Dat je kwaliteiten hebt die je nog nooit hebt kunnen laten zien, talenten die nog nooit zijn aangesproken. Hier mag je zijn wie je bent. Gewoon met gezond boerenverstand. Je krijgt verantwoordelijkheid. Het hoeft niet meteen allemaal in één keer goed te gaan. Stap voor stap gaan ze weer in zichzelf geloven. De dieren spelen daar trouwens een belangrijke rol bij", vertelt Bernadette. "Daar hechten ze zich gemakkelijk aan."

Wie meer wil weten over de zorgboerderij kan een kijkje komen nemen op De Locatie aan het Gemeint 3 in Vlijmen of surfen naar de website www.delocatie.nl. Direct contact opnemen met De Locatie kan door te bellen met het telefoonnummer 06-537 528 91 of door een mail te sturen naar het mailadres delocatie@gmail.com.

Lees volgende week het vervolg op dit verhaal, dat gaat over de activiteiten en de wederopstanding na een brand die de kantine in de as legde.

Meer berichten