Ton Raes en Frans van Iersel zijn al vijf jaar de kartrekkers van Buurtpreventie Vught. Samen met de andere vrijwilligers zorgen zij voor extra veiligheid en maken ze burgers attent op inbraakgevoelige situaties.
Ton Raes en Frans van Iersel zijn al vijf jaar de kartrekkers van Buurtpreventie Vught. Samen met de andere vrijwilligers zorgen zij voor extra veiligheid en maken ze burgers attent op inbraakgevoelige situaties. (Foto: Lisette Broess-Croonen)

Vrijwilligers van Buurtpreventie helpen Vught veiliger te maken

VUGHT - Al ruim vijf jaar lang helpt Buurtpreventie Vught om de gemeente veiliger te maken. De vrijwilligers lopen door de Vughtse wijken waar ze onveilige situaties doorgeven aan de politie en burgers attent maken op de inbraakrisico's.

Door Lisette Broess-Croonen

Ton Raes en Frans van Iersel zijn de kartrekkers van de Buurtpreventie Vught. "Wij reageerden op een oproep van de politie die burgers vroeg om als vrijwilliger een handje te helpen. In eerste instantie hielpen we als burger met het Donkere Dagen Offensief, in de strijd tegen inbrekers in de winter. In de loop der tijd zijn we als team Buurtpreventie Vught onze inzet steeds verder gaan uitbreiden. We lopen nu in diensten door de Vughtse wijken waar we letten op inbraakgevoelige situaties en jeugdoverlast. Ook helpen we met controles op fietsverlichting en tijdens evenementen. Dan is het vooral als verkeersregelaar, want daar heeft onze groep er ook enkele van."

Verdachte situaties 
Op dit moment bestaat de groep uit ongeveer vijfentwintig mannen en vrouwen. "Graag willen we deze groep nog verder uitbreiden. Het liefst zouden we de groep in wijken gaan opdelen, zodat iedere wijk zijn vaste groep vrijwilligers heeft. Tijdens het lopen door de wijk kijken we goed naar verdachte situaties, die we meteen kunnen melden bij de politie. Ook letten we op situaties die het de inbreker te gemakkelijk maken, bijvoorbeeld ladders tegen een huis of open ramen. Dan bellen we aan om de bewoners hierop te attenderen of we stoppen een briefje in de bus."

"We zijn proactief in de wijk aanwezig. Door onze mooie gele jassen lijken we vanuit de verte op de politie, wat een afschrikwekkende functie heeft. Aan de andere kant zijn we makkelijk aanspreekbaar voor de burgers in de wijk. Ze spreken ons sneller aan dan een agent en wij kunnen ze de weg naar de juiste instantie wijzen."

Zelfstandig
Buurtpreventie Vught werkt nauw samen met de politie, gemeente en de jeugdwerker van Welzijn Vught. "We zijn een zelfstandige groep, maar worden wel door de gemeente gefaciliteerd. We zijn ook een beetje het visitekaartje van de gemeente op het gebied van veiligheid. Als je bij ons als vrijwilliger komt, kom je terecht in een gezellige club. Je loopt een dienst met minimaal vier personen, voornamelijk in de avonduren. Je kan zelf bepalen wanneer je een dienst wil lopen, maar we vragen aan een vrijwilliger wel om minimaal twee diensten per maand mee te draaien." 

Buurtpreventie Vught is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Als lid werk je in groepsverband mee aan de veiligheid in de gemeente. Aanmelden om een keer mee proef te draaien kan via buurtpreventievught@hotmail.com of info@buurtpreventievught.nl

Meer berichten