Koen van Doremaele haalde inspiratie voor zijn thriller uit één van zijn reizen. Langs de Amalfikust en Sicilië kreeg hij een ingeving.
Koen van Doremaele haalde inspiratie voor zijn thriller uit één van zijn reizen. Langs de Amalfikust en Sicilië kreeg hij een ingeving. (Foto: Peer van den Bouwhuijsen)

Thriller van een Bossche bruggenbouwer

DEN BOSCH - Koen van Doremaele is niet voor één gat te vangen. Hij is bruggenontwerper bij een landelijk ingenieursbureau, basketballer bij EBBC/New Heroes, fervent backpacker en schrijver. De afgelopen 4 jaar heeft hij veel in het buitenland gewerkt, waaronder in de Filipijnen en op Antarctica. Dit jaar landde hij weer voor een langere periode in Nederland en had zo meer tijd om te schrijven. Begin november kwam zijn tweede boek uit: 'Het Sapri schandaal'.

Door Peer van den Bouwhuijsen

Het verhaal speelt zich af op een bouwplaats ten zuiden van Napels. Twee rivaliserende maffiaorganisaties maken elkaar het leven zuur en de zogenaamde derde hond lijkt er met het been vandoor te gaan. Deze 'derde hond' is Nonius, de hoofdpersoon. Een avontuurlijk figuur met een (on)gezonde dosis durf. Dat brengt hem nu in Italië waar hij een wijngaard wil beginnen. Door toeval komt hij op een bouwplaats terecht waar de maffia de boventoon voert. Hij raakt steeds verder verwikkeld in een spel van corruptie en sabotage, waarin zijn vriendin en broers ook betrokken raken.

'Er mag gelachen worden'
Een duidelijke overeenkomst tussen de schrijver en Nonius is de zoek naar avontuur. Behalve van spanning, houdt Van Doremaele ook van luchtigheid. "Ook dit is een thriller met een komische noot", geeft Van Doremaele aan. "Mijn schrijfstijl laat zich omschrijven als een combinatie van Robert Ludlum (bekende thriller auteur) en Jonas Jonasson (schrijver van 'De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween'). Er mag wel gelachen worden, vind ik. Er zijn al genoeg serieuze, spannende boeken. Het is echt een boek voor mensen die van thrillers houden, maar vooral ook een boek lezen ter ontspanning"

Maffiasfeer
Tijdens een roadtrip met een aantal vrienden langs de Amalfikust en Sicilië deed Van Doremaele inspiratie op voor zijn boek."Er was een bouwplaats in Sorrento die goed paste bij het verhaal wat ik voor ogen had. Sommige bouwplaatsen zijn zo groot, er kan altijd wel iets gebeuren. Niemand heeft overzicht wat er allemaal plaatsvindt. Daarnaast spreekt mij de maffiasfeer, zoals in de Godfather films, al langer aan."

Werk is veel te leuk
Van Doremaele is zijn boek extra aan het promoten onder andere via filmpjes op zijn YouTube kanaal. "Wie weet val ik op en krijg ik aandacht van De Wereld Draait Door of RTL Late Night." Maar ook al zou hij volledig doorbreken als schrijver, hij zou zijn huidige baan niet opzeggen. "Nee, dat zou zonde zijn. Ik vind mijn werk als constructeur veel te leuk. Ik doe gave projecten en de dingen die we bouwen, zoals een brug of een zeesluis, hebben voor veel mensen positieve impact. Wel zou ik tijd creëren om één dag in de week te schrijven. Dus in de zomertijd op Antarctica (december tot en met april) gaat Van Doremaele 'gewoon' weer aan de slag om daar de havenfaciliteiten te vergroten. Wellicht doet hij inspiratie op voor een volgende thriller met Nonius?

Meer berichten