Hans Jager en Jan Slegers kijken tevreden terug op het jaar dat ontmoetingscentrum DePetrus werd geopend. "De bezoekersaantallen zijn boven verwachting en de reacties positief."
Hans Jager en Jan Slegers kijken tevreden terug op het jaar dat ontmoetingscentrum DePetrus werd geopend. "De bezoekersaantallen zijn boven verwachting en de reacties positief." (Foto: Lisette Broess-Croonen)

Iedereen is tevreden over eerste jaar DePetrus

VUGHT - Als voorzitter en secretaris van Stichting Ontmoetingscentrum DePetrus kijken Jan Slegers en Hans Jager met een tevreden gevoel terug op het afgelopen jaar. DePetrus opende in april de deuren en trekt sindsdien veel tevreden bezoekers.

Door Lisette Broess-Croonen

"De bezoekersaantallen zijn boven verwachting. Iets meer dan een maand geleden ontvingen we de honderdvijftigduizendste bezoeker. Het aantal bezoekers is daarmee hoger dan het aantal bezoekers dat de gebruikers van de kerk samen haalden toen ze nog niet in DePetrus zaten. En van al die bezoekers was er niet één die DePetrus niet mooi vond. Zelfs in het buitenland is er aandacht voor ons, zoals van de CNN en een Duitse fotograaf die hier schitterende 3D-foto's heeft gemaakt. Ook hij vond het hier prachtig."

Toekomstwensen
Hoewel ze zeer tevreden zijn, hebben de twee Vughtenaren nog wel wensen voor de toekomst. "Als stichting zouden we graag het financiële plaatje nog beter op orde krijgen. Het gaat prima nu, maar er is bijvoorbeeld geen geld over voor een fulltime conciërge en die zouden we wel heel graag willen hebben. Het gaat om kleine praktische dingen die opgelost moeten worden en die ons erg veel werk en dus tijd kosten. Er is op dit moment wel een parttime conciërge, maar de uren die hij heeft, gaan eigenlijk al op aan het openen en sluiten van de kerk."

Ontmoeten in hartje Vught
Hoewel het al vanaf het begin goed loopt, merken de mannen dat het ontmoetingscentrum in zijn geheel steeds beter wordt gebruikt. "Er komen bijvoorbeeld steeds meer studenten om hier te studeren. Ook zie je vaak mensen die met een kop koffie hun werk voorbereiden. Het is hier altijd levendig. Om negen uur staan de eerste bezoekers al op de stoep. Je hoort altijd geroezemoes, maar geen herrie. Het is echt ontmoeten in hartje Vught en dat is fantastisch."

In de toekomst willen Slegers en Jager vooral enthousiast en actief blijven. "Anders loop je toch het risico dat het inkakt. We moeten nieuwe vrijwilligers blijven werven en kijken of er nog meer geld voor de activiteiten in DePetrus binnen kan komen."

Trots
De gebruikers van DePetrus zijn Bibliotheek Vught, het Vughts Museum, de Wereldwinkel, Welzijn Vught en cursuscentrum Anders Bezig Zijn. Marijke van Amelsfort is bestuurslid van de Wereldwinkel en trots op DePetrus. "Het heeft heel wat om het lijf om vijf organisaties in één gebouw te hebben, maar het gaat prima. Iedereen is steeds meer aan elkaar gaan wennen. We zijn vanuit het niets met elkaar begonnen en hadden hiervoor geen enkele relatie met elkaar. We waren vreemden met een gezamenlijk doel. Door voor de opening al veel samen te doen, is de kiem gelegd voor de goede samenwerking die er nu is."

Ook Van Amelsfort merkt dat haar winkel meer bezoekers trekt dan voorheen. "Het is dan ook een unieke Wereldwinkel. We zijn de enige in een ontmoetingscentrum en met een kraam voor de koopwaar. Omdat mensen onze spullen meteen kunnen zien en aanraken, zijn ze eerder geneigd iets te kopen. Achter onze kraam is het oude winkelstraatje van het museum. De mensen komen voor het ene onderdeel van DePetrus en komen meteen in aanraking met een ander onderdeel."

Meer berichten