Anny en willemien zijn met velen doende met het realiseren van een Hospice en presenteren in januari hun plannen. Ook inwoners uit Berlicum de gemeente Vught kunnen er terecht.
Anny en willemien zijn met velen doende met het realiseren van een Hospice en presenteren in januari hun plannen. Ook inwoners uit Berlicum de gemeente Vught kunnen er terecht. (Foto: )

Bijna Thuis Huis voor ernstig zieken in Gestel

VUGHT - Stichting Hospice Parnassia, Stichting Vrienden van Hospice Parnassia en een club van 100. In Sint-Michielsgestel wordt alles op alles gezet om in de zomer van 2019 aan de Theerestraat 55-57 een Hospice voor terminaal zieken uit genoemde plaats én omliggende gemeenten te openen. Donderdag 17 januari is er om 19.30 uur in De Speeldoos in Vught en donderdag 24 januari om 19.30 uur in Den Durpsherd in Berlicum een presentatie waarbij de plannen uit de doeken worden gedaan en vragen mogen worden gesteld.

Door Wendy van Lijssel

Op initiatief van Willemien Mommersteeg en Anny van Zandbeek uit Sint-Michielsgestel wordt intussen door een grote groep mensen die het idee omarmen, gewerkt aan het realiseren van een Hospice voor mensen die in de laatste fase van hun leven zitten. Beide dames constateerden dat er steeds meer mensen alleen zijn die, als zij op enig moment ernstig ziek worden, gebaat zouden zijn met een vertrouwde, veilige plek in de eigen omgeving waar zij omringd door geschoolde vrijwilligers en hulp van de eigen huisarts en (thuis)zorgorganisaties, op een warme manier naar het einde van hun leven begeleidt zouden kunnen worden. "Er is sprake van vergrijzing, kinderen wonen echt niet altijd in de buurt en iedereen heeft het druk met werk en gezin. Mantelzorgers groeit het soms ook boven het hoofd. Er is echt behoefte aan een Bijna Thuis Huis in eigen omgeving waar mensen goed verzorgd worden en terminaal zieken in een prettige omgeving kunnen verblijven", motiveren genoemde dames.

Vrienden en club van 100
Een prima plan, maar eentje dat heel veel voeten in aarde heeft, vanwege het kostenplaatje en alles wat er verder bij komt kijken. Het ontmoedigde de dames niet. Tot hun verrassing en grote geluk is het idee door velen omarmd. "We hebben inmiddels twee stichtingen opgericht met ook twee besturen. Stichting Hospice Parnassia stuurt alles aan. Dan is er nog Stichting Vrienden van Hospice Parnassia. Zij stellen echt alles in het werk om de benodigde financiën bij elkaar te krijgen. Tot slot is er ook nog een Club van 100 opgericht. Die nodigen mensen/bedrijven/vriendenclubs, buurtverenigingen en noem het maar op om met ons een vriendschap aan te gaan en jaarlijks in mei 100 euro bij te dragen. Hospice Parnassia is ANBI gecertificeerd.".

Gulle gever
De grootste hobbel van een geschikt pand werd door iemand die onbekend wenst te blijven, uit de weg geruimd door het oprichten van een Goede Doelen Stichting. De gulle gever kocht het pand en schonk het aan de Stichting die aansluitend afspraken maakten voor langdurige bruikleen aan het nieuwe hospice. Als kleine tegenprestatie mocht deze vervolgens een naam bedenken voor het nieuwe hospice. "Parnassia is een zeldzame duinbloem in de vorm van een ster. We zijn verguld met het pand omdat het op een mooie plek in het dorp ligt en goed bereikbaar is en de naam past prachtig bij wat we gaan doen", aldus Willemien en Anny.

Handige handen gezocht
Parnassia krijgt vier kamers met badkamer en een eigen terras, een logeerkamer, grote tuin, vrijwilligerskamer en eigen parkeerplaatsen. Er is op donderdag 17 januari in Vught en donderdag 24 januari in Berlicum een bijeenkomst om de plannen toe te lichten. Uiteraard wordt gezocht naar mensen/bedrijven die het idee omarmen. Zowel financieel als mensen die hun handen uit de mouwen willen steken. "We willen begin 2019 beginnen met verbouwen. Vakbekwame klussers maar ook mensen die goed zijn met een computer, zijn hartelijk welkom om aan te sluiten. Ook vrienden van de club van 100", aldus Willemien en Anny enthousiast. Meer informatie staat op de website www.hospiceparnassia.nl.

Meer berichten