Eind januari vindt de 'Boekenbeurs' in de Brabanthallen plaats en in oktober de 'Speelgoedbeurs' in het St. Janslyceum.
Eind januari vindt de 'Boekenbeurs' in de Brabanthallen plaats en in oktober de 'Speelgoedbeurs' in het St. Janslyceum. (Foto: )

Vincentius verlicht de donkere dagen

DEN BOSCH - Vincentius Vereniging 's-Hertogenbosch vermeldt dat zo'n 7.000 huishoudens onder de armoedegrens leven. Dat zijn mannen, vrouwen en kinderen gevangen in een wereld van zorg eenzaamheid en verdriet. In samenwerking met Sociaal Maatschappelijke Instellingen nodigt Vincentius 's-Hertogenbosch elk jaar 350 van deze minder draagkrachtige gezinnen uit op naam voor een 'Kerstproeverij'.

Door Ad Pijnenburg

Marjo Verburg bestuurslid van Vincentius 's-Hertogenbosch: "Ja, dit is één activiteit uit vele andere die Vincentius 's-Hertogenbosch uitvoert. Op 20 december ontvangen wij in het Theater aan de Parade zo'n 800 personen, voor een gezamenlijke Kerstbijeenkomst. De gasten krijgen een theaterprogramma, een buffet en na afloop een kerstpakket en envelopje met inhoud."

Bij de uitvoering van de Kerstproeverij zijn verschillende groepen studenten van het Koning Willem I College betrokken zoals de activiteiten voor de kinderen, het in de Pleinzaal bereiden en serveren van een buffet en de zorg voor toezicht en veiligheid. De allerkleinsten worden opgevangen door medewerkers van KDV Kanteel. Burgemeester Jack Mikkers en wethouder ondersteunen de activiteiten en nemen ook zelf deel aan de Kerstproeverij. Bovenal zou de organisatie van dit geweldige feest niet mogelijk zijn geweest zonder de sponsoring van veel gulle gevers.

Spreekuur en maaltijden
Marjo Verburg: "Maar de Vincentiusvereniging doet meer. De 'Kringloopwinkel' verzamelt kleding, meubels en allerhande artikelen. De opbrengst van de verkoop in de winkel wordt gebruikt voor hulp aan mensen die in directe financiële nood verkeren. De werkgroep 'Hulpverlening' werkt hierin samen met de professionele hulporganisaties aan verbetering van leefsituaties. Bij 'Steunpunt Sociale Uitkeringen' is er een wekelijks spreekuur voor vragen op het gebied van sociale verzekeringen. In het Vincentiushuis aan de havenstraat, is naast de Kringloopwinkel ook 'Eethuis het Anker' te vinden. Hier kunnen mensen vijf maal per week van 17.00 tot 19.00 uur terecht voor een driegangenmaaltijd à 3 euro."

Beurzen
Vincentiusvereniging 's-Hertogenbosch houdt jaarlijks ook twee grote beurzen. Eind januari vindt de 'Boekenbeurs' in de Brabanthallen plaats en in oktober de 'Speelgoedbeurs' in het St. Janslyceum. Voor beide wordt het gehele jaar boeken en speelgoed ingezameld. De opbrengsten van deze beurzen komen respectievelijk ten goede aan projecten in ontwikkelingslanden en speciale projecten voor kinderen. Tot slot heeft de vereniging op 'Recreatiepark Dierenbos' in Vinkel ook een luxe vakantiechalet. Ook hier zorgen vrijwilligers ervoor dat gezinnen die onder de armoedegrens leven, van een onbezorgde vakantieweek kunnen genieten."

Zo zorgen door het jaar heen meer dan 250 vrijwilligers er belangeloos voor dat zoveel mogelijk mensen in onze samenleving ook opeen prettiger manier aan het leven deel kunnen nemen. Chapeau!

Meer berichten