Laila is sinds vier jaar pleegouder van, inmiddels, drie pleegkinderen. "Ik ben blij dat ik pleegouder ben geworden. Ik raad het iedereen aan!"
Laila is sinds vier jaar pleegouder van, inmiddels, drie pleegkinderen. "Ik ben blij dat ik pleegouder ben geworden. Ik raad het iedereen aan!" (Foto: Lisette Broess-Croonen)

Pleegouder biedt kind een veilig thuis

DEN BOSCH - Een kind een veilig en gelukkig thuis bieden, dat is de voornaamste taak van pleegouders. Laila is één van de mensen die deze taak op zich heeft genomen. Zij heeft, naast haar eigen kinderen, drie pleegkinderen in huis wonen.

Door Lisette Broess-Croonen

"Ik heb altijd al wel de wens gehad om kinderen te helpen, maar na de geboorte van mijn oudste dochter was ik heel erg carrièregericht. Na vijfentwintig jaar bij de politie te hebben gewerkt, werd ik lichamelijk afgekeurd en kwam ik thuis te zitten. Nu vond ik het tijd om toch eens iets met die oude wens te gaan doen. Ik heb informatie ingewonnen bij Stichting Oosterpoort en was er meteen van overtuigd dat ik pleegouder wilde worden. Na een strenge screening en enkele huisbezoeken heb ik nog een aantal cursussen gevolgd, tot vier jaar geleden twee broertjes in ons leven kwamen."

Veel meegemaakt
De kinderen die in een pleeggezin terecht komen, hebben meestal al veel meegemaakt. "Ik wil ze gewoon een veilig huis bieden en daar verwacht ik niets voor terug. Ik ben geen pleegmoeder geworden om de wereld te redden. De kinderen hebben allemaal een rugzakje. Na vier jaar beginnen de twee oudste jongens nu steeds meer naar me toe te trekken. Een jaar geleden kwam er in ons gezin nog een derde pleegkind bij. Die heeft al meerdere gezinnen gehad en moet echt nog vertrouwen krijgen. Hij is steeds bang dat hij hier ook weg moet. Ik heb wel moeten leren dat ik ze niet moet overspoelen met liefde, maar dat ze zelf moeten komen voor een knuffel. Je krijgt niet automatisch dankbaarheid, niet van de kinderen en niet van de ouders."

Dubbel feest
Iedereen zonder strafblad en ouder dan eenentwintig kan zich aanmelden om pleegouder te worden. "Het maakt niet uit of je een ouder stel bent, homo, buitenlands of alleenstaand. Ik ben een alleenstaande, islamitische, Marokkaanse moeder en heb drie oer-Hollandse jongens in huis gekregen. We hebben een multicultureel huishouden en passen ons aan elkaar aan. We vieren zowel het Suikerfeest als Kerst en ook Sinterklaas. Bij ons is het gewoon dubbel feest. Ik sta open voor iedere nationaliteit en ieder geloof. Ik ben er voor iedereen die hulp nodig heeft."

Gezellig
De pleegkinderen zullen in principe tot hun achttiende bij Laila wonen, maar hun moeder zal ze nooit worden. "De kans is minimaal dat deze kinderen naar hun eigen ouders terugkeren voor ze volwassen worden, maar het kan wél. Ze zijn nooit echt van mij. Ik mag ook geen beslissingen nemen, dat doet de voogd. Zelfs voor een schoolreisje moet ik toestemming vragen. Dat was wel heel erg wennen. Ik ben perspectief biedend pleegouder, maar je kan er ook voor kiezen om tijdelijk kinderen op te vangen, of alleen in de weekenden of vakanties. Ik ben zelf in ieder geval hartstikke blij dat ik pleegouder ben geworden. Met vijf kinderen in huis is het hier hartstikke gezellig. Ik raad het iedereen aan!"

Stichting Oosterpoort is een organisatie voor jeugdhulp. De stichting biedt ondersteuning aan gezinnen die het moeilijk hebben. Soms betekent het dat kinderen (tijdelijk) niet meer in een gezin kunnen wonen en naar een pleeggezin gaan. De stichting begeleidt de pleegouders van begin tot eind. Er zijn altijd nieuwe pleegouders nodig. Heb je interesse? Kijk op www.oosterpoort.org of bel 0412-465300.

Meer berichten