Twee bezoeksters bekijken de winnende foto van de World Press Photo, die te zien is in de Willem Twee in Den Bosch. Op de foto staat een brandende man tijdens een protest in Venezuela.
Twee bezoeksters bekijken de winnende foto van de World Press Photo, die te zien is in de Willem Twee in Den Bosch. Op de foto staat een brandende man tijdens een protest in Venezuela. (Foto: Lisette Broess-Croonen)

Veel ellende en eenzaamheid bij foto's World Press Photo

DEN BOSCH - Voor het tweede jaar doet de reizende tentoonstelling van World Press Photo ook Den Bosch aan. In de Willem Twee zijn tot en met 9 december de winnende foto's te zien van de meest prestigieuze fotowedstrijd ter wereld.

Door Lisette Broess-Croonen

De foto's van de World Press Photo laten de belangrijkste en meest nieuwswaardige verhalen van vorig jaar zien. Dat er nog steeds veel ellende op de wereld is, wordt in de tentoonstelling schrijnend duidelijk, maar gelukkig zijn er ook positievere verhalen. De grote foto's, in kleur of zwart-wit leren de bezoeker weer iets meer over wat er allemaal gebeurd in de wereld. "Ik was aangedaan over de serie foto's over meisjes waarvan de borsten worden gestreken. Ik had geen idee dat er ergens zoiets gebeurde." aldus een bezoekster.

Winnaar
Ook de winnende foto is er één met een donker randje. In Venezuela vat een demonstrant vlam tijdens gevechten met de oproerpolitie bij een protest tegen president Maduro. Op de foto is de brandende man te zien. De tekst bij de foto laat weten dat de man het overleefd heeft, maar wel flinke brandwonden opliep.

Indrukwekkend
Een Bosschenaar bekijkt op zijn gemak de werken. Hij was nog niet eerder bij een tentoonstelling van World Press Photo geweest. "Nu het in Den Bosch is, loop je toch wat gemakkelijker even binnen. Het is erg indrukwekkend. Ik vind wel dat de ellende in de wereld overheerst. De foto van een vrouw op een stoel die kijkt naar familieleden die worden opgegraven in Irak, symboliseert voor mij deze ellende en de eenzaamheid. Die foto heeft het meeste indruk gemaakt. Aan de andere kant zijn er ook mooie natuurfoto's waar ik erg van kan genieten."

Geweld van dichtbij
Twee andere bezoeksters hadden niet verwacht dat er zoveel geweld in de foto's zou zitten. "Ik besef tijdens het kijken ook dat een fotograaf zo ontzettend dicht bij dat leed is geweest. Toch vraag ik me dan ook een beetje af of zo'n fotograaf niet meer had kunnen doen dan alleen foto's maken. Er zijn veel niet-westerse situaties waar je niet eerder van gehoord had. De mooiste foto tot nu vinden we de foto van het jongetje dat door ISF soldaten worden verzorgd nadat hij vermoedelijk door een militant als menselijk schild is gebruikt. Gelukkig zijn er ook positieve foto's, zoals de vrouwen die leren zwemmen. Het is in ieder geval een heel indrukwekkende expositie."

Meer berichten