Vrijwilligers Frans en Jolanda aan de slag in de kelder van het Cementrum. Samen met Quiet een lanceerde Quiet samen met Wij gaan fietsen het project 'Samen fietsen', voor members van Quiet.
Vrijwilligers Frans en Jolanda aan de slag in de kelder van het Cementrum. Samen met Quiet een lanceerde Quiet samen met Wij gaan fietsen het project 'Samen fietsen', voor members van Quiet. (Foto: )

'Samen fietsen' gaat over meer dan fietsen

DEN BOSCH - Quiet Community wil armoede onder de aandacht brengen én verzachten door haar members iets aan te bieden wat ze zich normaal gesproken niet kunnen veroorloven. Dit doet zij met behulp van sponsoren, lokale ondernemers die hun talenten, producten of diensten belangeloos aanbieden.

In het Stadsblad van afgelopen week stond een uitgebreid verhaal over het project 'Wij gaan fietsen'. Deze week richt Quiet de spotlights op een uitvloeisel daarvan: Samen fietsen. Een project voor Quiet members dat verder gaat dan alleen een fiets regelen voor mensen die het niet kunnen betalen. Het gaat over vrijheid en zelfredzaamheid: ook zelf je fiets kunnen repareren en onderhouden.

We vinden het vaak gewoon, een fiets bezitten. Voor naar je werk, naar school of gewoon als ontspanning. Voor members van Quiet is het helaas niet vanzelfsprekend. Gelukkig beklonk Quiet een mooie samenwerking met buurtcoöperatie Copernikkel en Cementrum (Wij gaan fietsen) en lanceerden het project Samen fietsen.

Actieradius
Willem van Engelen, vrijwilliger van het eerste uur bij het initiatief Wij gaan fietsen, vertelt: "Wij gaan fietsen zorgde oorspronkelijk voor fietsen en fietsles voor vluchtelingen in Den Bosch. Dit initiatief sluit naadloos aan bij het Quiet initiatief Samen fietsen. Fietsen gaat over bewegingsvrijheid. Je staat er niet bij stil maar wie geen vervoer heeft, heeft een erg kleine actieradius. Te voet van Rosmalen naar Den Bosch is nog een flinke afstand, hoor! We knappen kapotte of afgeschreven fietsen op om aan mensen die dat nodig hebben, te geven. Fietsen die we vanuit de Bossche gemeenschap krijgen. Dat doen we met zo'n vijf tot acht vrijwilligers, maar ook samen met de mensen die de fiets krijgen. Zo leren ze sleutelen, een band plakken en hoe ze de fiets moeten onderhouden. We hebben lol in dat sleutelen én maken graag mensen blij."

Wederdienst
"Quiet stuurde al diverse members onze richting op", vervolgt Willem. "De samenwerking past perfect in ons concept om elkaar te helpen. Niet van bovenaf geregeld, maar met dienst en wederdienst voor elkaar. Zo hebben we iemand gehad die voor een fiets kwam, en zijn zinnen zette op een opgegeven racefiets. Hij leerde hier hoe hij deze op zou kunnen knappen. Hij genoot er zo van dat hij besloot een opleiding tot fietsenmaker te volgen. Ook hadden we onlangs een member die geen tijd had voor een wederdienst, maar ons wel de volgende dag op een heerlijke cake trakteerde. Onze voldoening halen we uit het feit dat we mensen met een fiets een stuk vrijheid en geluk geven. Dat is het idee."

Leren fietsen
Ondertussen heerst er een gezellige sfeer in de werkplaats. Willem: "Mensen hebben natuurlijk allemaal hun eigen verhaal. Ik hoor soms heftige toestanden, maar zie ook mooie dingen gebeuren." Yvette Hurkens van Quiet vult aan: "Zo schrok een meisje erg van het verkeersexamen dat haar school aangekondigde. Ze had geen fiets én kon niet fietsen. Haar moeder, member bij Quiet, vroeg of we iets konden betekenen. Een echt succesverhaal, want ze leerde fietsen, kreeg een tweedehands fiets en slaagde met vlag en wimpel voor het examen.

Een ander verhaal dat indruk maakte was dat van een jongetje van 9. Ver weg wonend van school, maar geen fiets. We spraken met deze jongen en legde hem uit dat hij dan ook zou leren hoe je een band plakt. "Wow!" riep hij verrast uit. We kregen van hem zelfs nog een foto van de fiets toegestuurd, zo trots was hij!"

Wie weer wil weten over dit project, of wellicht nog een fiets over heeft, kan een kijkje nemen op www.copernikkel.nl/in-huis of mailen naar Quiet Den Bosch via denbosch@quiet.nl.

Meer berichten