Bart Nieuwenhuis (8) en de zussen Maret (16) en Maike (12) Clemens ontvingen een jeugdlintje uit handen van wethouder Saskia Heijboer. Ze kregen dit lintje voor bijzondere prestaties.
Bart Nieuwenhuis (8) en de zussen Maret (16) en Maike (12) Clemens ontvingen een jeugdlintje uit handen van wethouder Saskia Heijboer. Ze kregen dit lintje voor bijzondere prestaties. (Foto: Lisette Broess-Croonen)

Jeugdlintjes voor bijzondere prestaties Vughtse jongeren

VUGHT - Voor het derde jaar reikte wethouder Saskia Heijboer afgelopen week jeugdlintjes uit aan Vughtse jongeren die zich op een bijzondere manier verdienstelijk hebben gemaakt. Dit jaar waren dat Bart Nieuwenhuis en de zussen Maret en Maike Clement.

Door Lisette Broess-Croonen

Bart is pas acht jaar, maar fietst al vier jaar lang iedere week om de IJzeren man om zwerfafval op te ruimen. Voor zijn verjaardag vroeg hij zelfs een grotere fietsmand om nog meer afval mee te kunnen nemen. Ook probeert hij leeftijdgenootjes te vertellen hoe belangrijk de natuur en het milieu zijn, maar die luisteren meestal niet zo goed. "Ze zijn met andere dingen bezig." aldus de jonge gedecoreerde.

Hij was zichtbaar verrast toen hij naar voren mocht komen om het lintje opgespeld te krijgen. "Mama had gezegd dat er een feest was voor de juf hier, omdat ze al een hele tijd op school werkt. Maar toen ik hier zo zat, kreeg ik wel een vermoeden. Ik vind het spannend, maar ook leuk om hier voor al deze mensen te staan. Wij leven, maar de natuur leeft ook. Dieren leven korter omdat er allemaal plastic ligt en er op ze gejaagd wordt." Drie jaar geleden kreeg de zus van Bart, Esmée, ook al een lintje voor het opruimen van zwerfafval. En thuis is iedereen goed bezig met het scheiden van afval. De liefde voor de natuur zit er duidelijk ingebakken.

Kaarten
Na Bart waren de zussen Maret (16) en Maike (12) aan de beurt. Maret begon zes jaar geleden met het maken van pennen van scoubidou. Het geld dat ze verdiende met de verkoop, schonk ze aan KiKa. Dat werd zo'n groot succes dat zus Maike ook ging helpen. Anderhalf jaar geleden deed zij een cursus handletteren. Dat vond ze zo leuk dat ze er kaarten mee ging maken en ook deze werden verkocht voor KiKa. De scoubidoupennen worden niet meer gemaakt, maar de kaarten zijn nog steeds een succes.

Maike doet tegenwoordig het meeste werk, maar kan indien nodig nog altijd op de hulp van haar zus rekenen. Ze staan met de kaarten ook op rommelmarkten en ze zijn te koop bij Happy Circle. Bij de Koningsmarkt had Maret ook haar gitaar meegenomen om nog meer geld op te halen. Beide zussen waren blij verrast met hun jeugdlintje. "We zijn hier met een smoes naar toe gelokt" vertelt Maret. "Ik wist dat Maike een lintje kreeg en dacht dat ik daarvoor hierheen kwam. Ik had geen idee dat ik zelf ook een lintje kreeg. Maike dacht dat ze een interview met de krant had."

Meer berichten