Ondergaande zon, gefotografeerd door Ben Meurs van IVN 's-Hertogenbosch e.o..
Ondergaande zon, gefotografeerd door Ben Meurs van IVN 's-Hertogenbosch e.o.. (Foto: Ben Meurs)

Natuurprojecties op gevel Grote Kerk

DEN BOSCH - Een extraatje voor bezoekers van onze donderdagse koopavond. Het 'Instituut Voor Natuureducatie en duurzaamheid (IVN) projecteert donderdag 29 november op de voorkant van de Grote Kerk doorlopend een prachtige 6 minuten durende film over de Nederlandse natuur. De projectie wordt afgewisseld met topfoto's over onze vogels, planten, insecten en zoogdieren. Gratis genieten dus.

Door Ad Pijnenburg

Voorzitter Ferd Sauter en lid Ben Meurs van IVN 's-Hertogenbosch: "De voorstelling is onderdeel van ons jubileumprogramma want Vogel-en Natuurwacht 's-Hertogenbosch e.o. bestaat 45 jaar, en IVN 's-Hertogenbosch e.o. viert haar 25-jarig bestaan. Op deze avond willen we ons als vereniging 'laten zien' en iedereen leren om de natuur te ontdekken, te beleven en hoe te beschermen.

Echt iets voor onze kleindochter Aimee van 11, een echte natuurliefhebster, wil bioloog worden, maakte mij onlangs attent op het lawaaierige geruzie in de kruin van een hoge boom. Ik zeg: "Ja, Aimee, dat zijn nestelende kraaien." Zegt Aimee: "Nee opa, dat zijn roeken, dat zie ik aan hun grijze snavel." Ik zwijg berustend, en bedenk, ze zijn er en dat maakt spraakzaam en blij.

Vogelstand
Toch heeft natuurland wel degelijk zorgen. Ferd Sauter en Ben Meurs: "Ja zorg over de vogelstand. Wat betreft de stadsvogels? Dat gaat nog wel, maar niet voor buitenvogels zoals, goudplevier, ortolaan en griel of de grutto en de kieviet. De leeuwerik is lang niet meer in de Bossche Broek gezien, en de huiszwaluw is bijna geheel verdwenen."

Ook Sovon, Vogelonderzoek Nederland presenteerde in 2017 de 'Rode Lijst' van 89 vogelsoorten waarvan 44 procent broedvogels. De resultaten: Verdwenen 9) Ernstig bedreigd 10) Bedreigd 12) Kwetsbaar 19) Gevoelig 39). Oorzaken die genoemd worden zijn onder andere de opwarming van de aarde en onze gehalveerde insectenpopulatie.

Nieuwe Hoop
Ferd Souter en Ben Meurs van IVN: "Toch zijn er laatste jaren mooie oplossingen in gang gezet die nieuwe hoop geven. Denk aan het project Kanaalpark Rosmalen langs het Maximakanaal waar veel ganzen, eenden en torenvalken zijn gespot, het gebied Engelermeer, het nieuwe natuur en wandelgebied Gement."

Meer info krijgt men donderdag 29 november over de educatieve functie van IVN. Zij adviseert kinderen van 7-12 jaar om vooral nhaar buiten te gaan. "Maak met IVN eens een wandeling rond Den Bosch, volg een cursus over planten en dieren of ga mee wilgen knotten. Het is gezond en het immuunsysteem wordt geprikkeld. En het kost niets".

De foto's van Werkgroep Natuurfotografie worden donderdag 29 november tussen 19.00 en 21.00 uur geprojecteerd op de Grote Kerk.

Meer berichten