Marco Kroon presenteerde afgelopen zaterdag zijn nieuwe boek 'Kroongetuige' waarin hij vertelt over een missie in Afghanistan.
Marco Kroon presenteerde afgelopen zaterdag zijn nieuwe boek 'Kroongetuige' waarin hij vertelt over een missie in Afghanistan. (Foto: Lisette Broess-Croonen)

Marco Kroon presenteert nieuw boek

DEN BOSCH - Het nieuwste boek van Marco Kroon, 'Kroongetuige', deed al voor de lancering veel stof opwaaien. Afgelopen zondag was de officiële boekpresentatie en overhandigde Kroon het eerste exemplaar aan Generaal Leo Beulen, die altijd achter hem is blijven staan.

Door Lisette Broess-Croonen

Tien jaar na een staatsgeheime missie in Afghanistan meldt Kroon een dodelijk geweldsdelict dat toen heeft plaatsgevonden. Hij wordt door media en experts uitgemaakt voor 'mediageil', 'leugenaar' en 'fantast'. In het boek 'Kroongetuige' vertelt hij wat er daadwerkelijk is gebeurd en wat hem is overkomen.

"Iedere veteraan heeft zijn eigen verhaal en iedere veteraan moet dat verhaal kunnen vertellen." aldus generaal Beulen. "Marco heeft de moed opgebracht om zijn verhaal te vertellen. Dat was moeilijk, maar ook belangrijk voor hem. Marco, ik ben trots dat je militair bent van de Koninklijke Landmacht en ik hoop dat je dat nog lang blijft."

Waarheid
Volgens uitgever Siebe Huizinga vertelt het boek 'de waarheid en niets dan de waarheid'. "Als uitgever was ik geschokt door het verhaal van Marco, maar ik was ook geschokt door de reacties die er op het verhaal kwamen, onder andere in een column van Youp van 't Hek. Marco is niet de enige met dit soort ervaringen. Hij vertelt de waarheid. Hij heeft veel ellende over zich heen gekregen, maar de opluchting die hij voelde bij het schrijven was groter."

Meldprocedure
Ook Kroons advocaat, Geert-Jan Knoops was aanwezig bij de boekpresentatie en nam het woord. "Het is het waargebeurde verhaal tijdens een missie in Afghanistan met een boodschap: veroordeel nooit een ander als je de feiten niet kent. Een militair die zijn leven in de waagschaal heeft gesteld voor de samenleving, mag niet door de samenleving worden afgebrand zoals met Marco gebeurd is. En defensie, en met name de politieke top, mag een militair niet afvallen zoals gebeurd is. Er moet een andere meldprocedure komen voor incidenten die plaatsvinden tijdens dit soort missies. Op de huidige manier worden militairen ten onrechte aangetast in goede naam en eer."

Stichting HEART
Kroon zelf was zichtbaar dankbaar voor de steun van de aanwezigen. "Wij als veteranen maken hier een vuist, dat is mooi om te zien. Dank voor jullie steun." Een deel van de opbrengst van het boek gaat naar de Stichting Heart, een stichting die ik met een paar vrienden aan het oprichten ben. Deze stichting steunt het thuisfront van gesneuvelde en zwaar gewond geraakte militairen, agenten, brandweermannen en hulpverleners. Zelf heb ik als vader tekort geschoten. Ik koos voor mijn andere jongens, mijn werk. Met de stichting zorgen we voor de gezinnen van de mannen en vrouwen die het hoogste offer hebben gebracht en niet meer voor hun gezin kunnen zorgen."

Meer berichten