Hintham in de lift. Met dit project voor bewoners van de 50 jaar oude flats leerden ze elkaar beter kennen. En de buurtbewoners houden er ook nog een gezelligere lift aan over.
Hintham in de lift. Met dit project voor bewoners van de 50 jaar oude flats leerden ze elkaar beter kennen. En de buurtbewoners houden er ook nog een gezelligere lift aan over. (Foto: )

Bewoners pimpen liften in 50-jarige Hintham-flats

DEN BOSCH - De flats in Hintham aan Engstoep, Fort Prins Willem, Hoogveld en Herman Moerkerklaan bestaan dit jaar 50 jaar. Dat is voor Woningstichting Kleine Meierij aanleiding om de inwoners van deze verticale buurten iets leuks aan te bieden. Met een sociaal ontwerper hebben de bewoners panelen gemaakt die de liften in de flats opleuken. De panelen zijn begin november onthuld.

Voor het project schakelde Kleine Meierij het Eindhovense collectief Tante Netty in, een organisatie die bekend staat om hun positieve krachten. Samen met sociaal ontwerper Almar Sinte Maartensdijk stuurden ze de flatbewoners begin deze zomer op een korte vakantie, inclusief cocktail en een goed gesprek. Eind september werden de bewoners uitgenodigd om samen met Almar en Tante Netty panelen te ontwerpen voor in de liften van de flats. De verhalen van de bewoners dienden als inspiratie voor elkaar.

Elkaar leren kennen
'De lift is je vliegtuig', zo werden de flatbewoners verleid om naar beneden te komen en met Tante Netty op minivakantie te gaan. Zo leerden de sociaal ontwerpers de buurt kennen en ontdekten ze wat er allemaal leeft onder de bewoners. Dat er soms wat gedoe is, dat je anderen soms goed hoort en dat er hier en daar wat rotzooi ligt. Maar ook dat mensen hier met ontzettend veel plezier wonen. Dat buren elkaar helpen, kinderen samen spelen en dat bijna iedereen de lift voor een ander tegenhoudt.

Met dank aan de buren
Die lift is sowieso een kenmerkend element, want bijna iedereen gebruikt hem dagelijks. Daarom werden de bewoners uitgedaagd om met stencils en verf verschillende panelen te ontwerpen. Die zijn vervolgens afgewerkt tot een robuust geheel voor in de verschillende liften. Almar: "De liften zijn de ruggengraat van de flats. En in de lift zitten betekent dat het goed met je gaat. Maar in de praktijk zijn de liften niet zo'n prettige plek. Met de nieuwe kunstwerken, gemaakt met de zelf ontworpen sjablonen van de bewoners hopen we de lift wat meer tot een aangename plek te maken. En dat met dank aan je buren."

Meer berichten