Tielens is al ruim dertig jaar elektronica-expert en werd in 2013 benaderd door het tele-epilepsieconsortium om iets te maken dat waarschuwt bij een epilepsieaanval.
Tielens is al ruim dertig jaar elektronica-expert en werd in 2013 benaderd door het tele-epilepsieconsortium om iets te maken dat waarschuwt bij een epilepsieaanval. (Foto: Lisette Broess-Croonen)

Goed nieuws voor epilepsiepatiënten; armband waarschuwt bij aanval

VUGHT - Vughtenaar Asmund Tielens was vijf jaar geleden medeoprichter van het bedrijf LivAssured, opgericht om een apparaat te ontwikkelen dat zou waarschuwen bij een epilepsieaanval. Na vijf jaar is er nu de Nightwatch, een armband die 's nachts waarschuwt wanneer er een aanval plaatsvindt.

Door Lisette Broess-Croonen

Tielens is al ruim dertig jaar elektronica-expert en werd in 2013 benaderd door het tele-epilepsieconsortium om iets te maken dat waarschuwt bij een epilepsieaanval. "Bij zeventig procent van de epilepsiepatiënten helpt medicatie, maar de rest heeft blijvende aanvallen. Iemand met blijvende aanvallen heeft twintig procent kans om als gevolg van een aanval te overlijden. Dat is meer dan honderd keer zo gevaarlijk als de kans om te overlijden in het verkeer. Ze kunnen overlijden door een ongelukkige val of stikken."

"Met name 's nachts is er ook nog het risico op sudep, een syndroom waarbij patiënten na een aanval langzaam wegzakken en overlijden", legt Asmund Tielens uit. "Sommige mensen gaan naar bed en weten niet of ze de volgende ochtend weer wakker zullen worden. Ook voor ouders is zoiets verschrikkelijk, zij slapen vaak bij het kind op de kamer. Of de patiënten wonen in een instelling omdat ze niet zelfstandig kunnen wonen door de epilepsie. Onze armband Nightwatch voorkomt negentig procent van de gevaarlijke aanvallen."

Op de markt
Samen met Mark Bloemendaal werd Tielens gevraagd om iets uit te vinden dat 's nachts waarschuwt wanneer er een aanval plaatsvindt. "Ik wist helemaal niets van epilepsie, maar ik vond het meteen een machtig interessant onderwerp. En we gingen iets uitvinden wat er helemaal nog niet is, een mooie uitdaging. We hadden maandelijks overleg met academici, verpleegsters en andere deskundigen. Ondertussen weet ik wel wat van epilepsie."

"Uiteindelijk blijkt het op de markt brengen van de armband lastiger dan het ontwerpen", vertelt de Vughtenaar, "want ik heb geen flauw benul van de zorgmarkt. Daarom hebben we nu een nieuwe CEO, Jeroen van den Hout die daar wel verstand van heeft en de armband op de markt moet brengen. Het is een onbekend product en we moeten mensen overtuigen. Helaas wordt de armband nog niet vergoed. Verzekeraars willen bewijs zien, maar bewijzen dat de kwaliteit van leven verbeterd door een product, gaat niet. Het is superfrustrerend als mensen de armband graag willen hebben, maar hem niet kunnen betalen."

Testfase
Ondertussen zijn er al driehonderd exemplaren van de Nightwatch geproduceerd. "Zij zijn bij patiënten en instellingen om goed te kijken of alles werkt. De mensen zijn heel enthousiast. De verpleegster of verzorgers worden 's nachts door de armband gewaarschuwd wanneer er een aanval plaatsvindt. Zij kijken dan of iemand goed wakker wordt, niet stikt of valt. Iemand zei zelfs dat we haar zoon een leven hebben gegeven. Hij woonde in een instelling en kan nu zelfstandig wonen."

Meer berichten