Leesvoer bij de bieb in de Foodmaand

DEN BOSCH - November is voor de Bibliotheek 's-Hertogenbosch en omstreken 'Foodmaand'. De bibliotheek richt zich met lezingen, publieksavonden en een geschenkboek op de toekomst van ons eten. De Foodmaand bundelt in de bieb kennis over bijvoorbeeld innovatieve manieren van voedsel verbouwen en bewaren, over omgaan met extreme weersomstandigheden, e-nummers en eetbare planten in de berm.

Foodmaand november haakt dit jaar aan bij Nederland Leest, dat dit jaar in het teken staat van voeding. Dat resulteert onder andere in de uitgave van het boek 'Je bent wat je eet'; een geschenkboek dat vanaf november gratis te krijgen bij alle vestigingen van de bibliotheek. Het geschenkboek bestaat uit een menu van vijf uiteenlopende gangen, afgewisseld met diverse smaakmakers die vertellen wat Nederland eet en leest over eten. Het boeg is samengesteld door microbiologe Rosanne Hertzberger, culinair historica Charlotte Kleyn, schrijfster Marion Pauw, culinair columnist Joël Broekaert en Kok des Vaderlands Pierre Wind. Zij benaderen het thema elk vanuit hun eigen expertise en stijl. Het boek vormt een verfijnd menu met fictie en non-fictie, spanning en wetenschap en natuurlijk heerlijke recepten.

Terug naar oma's keuken?
Bij de Foodmaand hoort een programma met lezingen en publieksavonden. Een van de auteurs van het geschenkboek 'Je bent wat je eet' komt naar de bibliotheek in Den Bosch voor een lezing. Rosanne Hertzberger vertelt donderdag 15 november over haar boek 'Ode aan de e-nummers.' Ze was eerder te gast bij Zomergasten en De Wereld Draait Door en schrijft columns in het NRC. Met haar boek geeft Rosanne Hertzberger een opvallende tegenstem in de hedendaagse gezonde voedselindustrie. De huidige trend is een terugkeer naar grootmoeders keuken waar vers, simpel en onbespoten eten ambachtelijk werd klaargemaakt. Maar is dat echt beter voor eters en de planeet?

Behalve het boek en de lezing is er meer leesvoer in november. Zo is er tot 25 november de expositie 'Guardians of seeds'. Fotografen Sacha de Boer en Ilvy Njiokiktjien legden voor Oxfam Novib vast hoe boeren omgaan met klimaatverandering. Voor de jeugd staat er op 17 en 21 november een Mad Science op het menu met als thema: Smakelijke smaken. Op 20 november gaat de Tegenlicht Meetup over Voedselpioniers. En op 23 november sluiten we af met Food Works Friday, een inspirerende voedselontdekkingsreis in samenwerking met de Bossche stichting Transfarmers.

Gedurende de hele maand heeft bibliotheeklunchroom Bon Appetit als special een broodje-om-te-delen en krijgt men 50 procent korting op elk tweede stukje worteltaart.

Het volledige programma van de Foodmaand staat op de website van de bibliotheek.

Meer berichten