Jack van de Bulk, oprichter van 'Blij met U', praat wat bij met de dames. Volgens hem zijn alleenstaanden dé zorg van deze tijd.
Jack van de Bulk, oprichter van 'Blij met U', praat wat bij met de dames. Volgens hem zijn alleenstaanden dé zorg van deze tijd. (Foto: )

'Blij met U' reikt alleenstaanden de hand

DEN BOSCH - En plots alleen. Zonder gezelschap, niemand meer waar je je verhaal aan kwijt kan, of waarbij je eens gezellig kan aanschuiven. Je mist het deelnemen, de aandacht die daarvan uitgaat, maar om aandacht vragen? We zijn er niet goed in, vinden het maar lastig, vooral als aandacht vragen voelt als hulp vragen.

Door Ad Pijnenburg

Jack van de Bulk, oprichter van 'Blij met U': "Als oud beroepsmuzikant musiceerde ik bijna een heel mensenleven in de avonduren. Dat had het voordeel dat ik overdag de tijd had om bijvoorbeeld ouderen te helpen met klussen, waarbij vaak bleek dat de gesprekken die we hadden hoofdzaak werden en het klussen bijzaak. Daar zag ik dagelijks de gevolgen van het alleen zijn, en de gevoelens van zich eenzaam voelen."

Eenzaamheid
Alleenstaanden zijn volgens Jack dan ook dé zorg van deze tijd. Het CBS heeft berekend dat 'het aantal alleenstaanden de komende jaren met maar liefst eén miljoen zal groeien van 2,8 miljoen nu naar minimaal 3,4 miljoen in 2025'. Het ontbinden van relaties en vergrijzing zijn de belangrijkste oorzaken van deze opmerkelijke toename. En dat in een tijd dat de overheid het thuis blijven wonen van ouderen juist stimuleert, daar waar in de praktijk de meeste eenzaamheid bestaat.

Uitbreiding hulp
Jack: "Nu ik meer tijd heb, ga ik de hulp aan ouderen intensiveren. Ik blijf de klussen natuurlijk gewoon doen, maar heb de hulp uitgebreid naar de meer persoonlijke contacten en vaak kleine dingen die o zo belangrijk worden gevonden. Zoals bijvoorbeeld een goed onderhoudend gesprek, vervoer naar familie, huisarts of het ziekenhuis, samen boodschappen doen, en helpen met kleine verhuizingen. Ook maak ik boswandelingen met patiënten van Reinier van Arkel en neem ze mee uit eten of kook zelf voor hen. Ik ben een kookfanaat, nodig daarvoor graag mensen bij mij thuis uit, ook om zelf mee te koken."

Noodzaak
Enthousiast en betrokken vertelt Jack de vele voorbeelden die geen twijfel laten bestaan over de noodzaak van initiatieven zoals 'Blij met U'. "Ik ben daarnaast ook bestuurslid van Buurthuis 'De Stolp' in Den Bosch Oost. Bewoners zoeken mij op voor een goed gesprek, of praten bij over het oude vakgebied of dat wat zij interessant vinden. Bewoners leven ervan op, hebben weer nieuwe gespreksstof en vooral, 'zij doen weer mee'", besluit Jack: "Dit werk past precies bij mij. Ik leer ook veel van de ouderen zelf. Ik blijf er fit en gezond bij en het geeft ook mijn eigen leven meer inhoud. Ik ben echt een 'mensenmens', kan organiseren en doe niets liever dan klaar staan voor een ander. 'Blij met U', is aandacht voor u: gezelschap, ondersteunen en begeleiden."

Kijk voor aanvullende informatie over 'Blij met U' op de website www.blijmetu.nl.

Meer berichten