De indeling van de plattegronden van beide woonhuizen aan de Sint Josephstraat 7-9 is nagenoeg spiegelsymmetrisch. Foto: Josephine Peren
De indeling van de plattegronden van beide woonhuizen aan de Sint Josephstraat 7-9 is nagenoeg spiegelsymmetrisch. Foto: Josephine Peren
Monument

Monument: Dubbel spiegelsymmetrisch herenhuis

DEN BOSCH - Het aan de Sint Josephstraat in Den Bosch gelegen dubbel herenhuis met huisnummers 7 en 9 staat op een perceel met taps toelopende achterzijde. De gevels liggen nagenoeg vrij. Aan de linkergevel (nummer 9) grenst een muur met inrijpoort van het belendende pand. Langs de rechtergevel (nummer 7) loopt een oprijlaantje naar een oorspronkelijk met het woonhuis verbonden (thans gescheiden), inwendig verbouwd koetshuis dat buiten de rijksbescherming valt. Beide huizen hebben een achtererf met een kleine siertuin. De omstreeks 1880 gebouwde huizen zijn in neorenaissancestijl opgetrokken. Sinds mei 2001 staat het complex geregistreerd als rijksmonument.

Ed Hupkens, Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch

De gedeeltelijk onderkelderde, bakstenen panden hebben beide een rechthoekige plattegrond. Ze tellen twee bouwlagen en een kapverdieping onder een tentdak met schilden en is afgezet met omlopende noklijsten. Op de zijschilden zijn per woonhuis vier ranke schoorstenen met uitkragende koppen geplaatst. Centraal in het voorschild is een dakkapel geplaatst met aedicula (tempelvorm), voorzien van een boogfronton en bekroond met een decoratieve afdekking (piron).

Getoogd met natuursteen
Bij ieder pand wordt de symmetrische, vijf traveeën brede lijstgevel versierd met speklagen, waterlijsten en een cordonlijst. De goot aan de voorgevel rust op blokken met diamantkop, daaronder zijn consoles. Tussen de consoles bevindt zich een tandlijst op uitkragende profielstenen. De gevelopeningen zijn getoogd en hebben natuurstenen aanzet- en sluitstukken. Op de begane grond zijn pilasters, voorzien van diamantkoppen. Op de verdieping is een balkon met balusterhek.

De indeling van de plattegronden van beide woonhuizen is nagenoeg spiegelsymmetrisch. Een middengang met tochtportaal loopt helemaal door tot aan de achtergevel. Aan de ene kant bevinden zich twee kamers-en-suite met een aansluitende serre met uitzicht op het achtererf. Aan de andere kant aan weerszijden van het trappenhuis de keuken en enkele kamers. Op de verdieping eveneens diverse kamers, het balkon en niet te vergeten de zolder.

Interieur
Van de interieurs zijn onder meer van belang: kelders met troggewelven op profielijzers en gele plavuizen; hal met marmeren vloer, lambrisering en onderdorpels; trappenhuis met bordestrap met decoratief gesneden balusters; pilasters met figuratieve voorstellingen; geëtst glas en marmeren vensterbanken op de bordessen; overlopen met overhoekse schamppalen; woonvertrekken met groen/zwarte schouwen en vouwbare vensterblinden; deels gepolychromeerde stucplafonds met florale en figuratieve voorstellingen; paneeldeuren met geprofileerd lijstwerk. Alleen in nummer 7: deels gebrandschilderd glas-in-loodraam in de serre, spekkastjes in de voormalige keuken. Alleen in nummer 9: decoratief gesneden, kwartronde zitjes onder de vensters aan de straatzijde.

Meer berichten