Anouschka van der Doelen van De Wijboom geeft les in het eerste Jeelo-project 'Omgaan met geld'. De basisschool is sinds dit jaar aangesloten bij de Jeelo-community en de eerste Jeelo-school van Den Bosch.
Anouschka van der Doelen van De Wijboom geeft les in het eerste Jeelo-project 'Omgaan met geld'. De basisschool is sinds dit jaar aangesloten bij de Jeelo-community en de eerste Jeelo-school van Den Bosch. (Foto: Lisette Broess-Croonen)

Kindcentrum de Wijboom is gestart met eerste Jeelo-project

DEN BOSCH - Kindcentrum de Wijboom uit de Bossche wijk Maaspoort is sinds dit schooljaar toegetreden tot de Jeelo-community en daarmee de eerste Jeelo-school in de gemeente. Na een periode van voorbereiden zijn de leerlingen na de herfstvakantie gestart met hun eerste project: 'Omgaan met geld'.

Door Lisette Broess-Croonen

Anouschka van der Doelen is leerkracht op De Wijboom en erg enthousiast over de weg die de school is ingeslagen. "We waren op zoek naar een nieuwe methode voor wereldoriëntatie waarin onder andere de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur zitten. We zijn uitgekomen bij de Jeelo-community. Jeelo denkt vanuit de uitdagingen waar de leerlingen later in de maatschappij voor komen te staan. Er wordt niet meer met boeken gewerkt, maar projectmatig en de hele school doet mee, van groep 1 tot en met groep 8. Het project wordt ook iedere keer echt een ding van de hele school."

Omgeving betrekken
Jeelo werkt met zes uitdagingen: Ontwikkel jezelf, neem zelf verantwoordelijkheid, wees maatschappelijk betrokken, gedraag je ecosysteem bewust, wees informatiedeskundig en werk duurzaam samen. "Deze uitdagingen komen steeds terug in de projecten. Jeelo vindt het ook belangrijk om de omgeving er bij te betrekken. Daarom komt er ieder project minstens één keer een organisatie of persoon bij ons op school en gaan we met de klas op stap in de omgeving. Dit maakt het onderwijs veel betekenisvoller."

Omgaan met geld
Het eerste project dat De Wijboom doet is 'Omgaan met geld'. "Groep 3-4 is vorige week naar de speelgoedwinkel geweest waar de medewerkers hun uitleg hadden afgestemd op ons project. De kinderen moesten bedenken hoe ze bewust hun speelgoed konden kiezen en hoe ze bewust hun geld uitgeven. Het eindresultaat van dit project wordt een Kerstmarkt. Daarin komen de resultaten van de verschillende groepen samen. Het geld dat de markt opbrengt, gaat naar een goed doel. Bij ieder project zal er een verschillend soort eindresultaat en een andere afsluiting zijn. "

Volgens Van der Doelen zit er heel veel in Jeelo. "Bij de keuze voor een methode stond het hele team achter de keuze voor Jeelo. We zijn dan ook allemaal heel erg enthousiast aan de slag gegaan. De kinderen hebben ook meer ruimte voor eigen inbreng. Met deze methode werken we aan de ontwikkeling van kennis en vaardigheden."

Meer berichten