Pim is een van de kinderen die vorige week deelnam aan het kinderKUNSTlab, de vernieuwde knutselmiddag van Jeugdwerk Rozenoord.
Pim is een van de kinderen die vorige week deelnam aan het kinderKUNSTlab, de vernieuwde knutselmiddag van Jeugdwerk Rozenoord. (Foto: )

Knutselmiddag in nieuw jasje

VUGHT - Al meer dan vijftig jaar is Jeugdwerk Rozenoord een begrip in Vught. De stichting startte ooit met een kinderkoor, maar de activiteiten voor de Vughtse jeugd werden al snel uitgebreid, onder andere met de 'knutselclub' op woensdag. Deze knutselmiddag bestaat nog steeds, maar is in een nieuw jasje gestoken. Sinds afgelopen woensdag kunnen de kinderen deelnemen aan het 'kinderKUNSTlab'.

Door Lisette Broess-Croonen

"De oude knutselclub begon wat te versloffen en we wilden graag met de tijd meegaan." aldus Judith Habraken, die de projecten bedenkt. "Daarom hebben we de knutselmiddag in een geheel nieuw jasje gestoken. Zelfs letterlijk, want de deelnemers krijgen allemaal een labjas aan tijdens deze middagen met een deel van ons nieuwe logo erop. We werken met projecten van vier weken. Hierdoor kunnen we ergens dieper op in gaan. Ze leren echt een product te maken en we hopen hun fantasie aan te wakkeren."

Plastic soep
Het eerste thema van het kinderKUNSTlab is plastic soep. "We proberen steeds een actueel onderwerp te gebruiken dat aansluit bij de kinderen. Plastic soep is een onderwerp dat veel in het nieuws is, ook bij het Jeugdjournaal. In ons project betekent het dat we (plastic) dingen die je normaal gesproken weggooit, nu gaan hergebruiken. We maken er drijvende kunstwerken van. Iedere vierde en laatste week van een project hebben we een kunstbal, een feestelijke afsluiting met presentaties. Tijdens de afsluiting van het plastic soepproject willen we de kunstwerken te water laten in de vijver. Uiteraard met een touwtje eraan, zodat we ze daarna weer netjes kunnen opruimen. De vijver moet geen echte plastic soep worden."

Op de kaart
Tijdens ieder project zal een ander thema of techniek aan bod komen. "Bijvoorbeeld iets met licht of elektriciteit in de donkere dagen. We willen vooral dingen doen die ze thuis of op school niet snel zullen doen. Het zou mooi zijn als ons kinderKUNSTlab echt op de Vughtse kaart komt te staan. We werken met een fijne groep vrijwilligers, maar als er nog handige mensen zijn die ons team willen versterken, dan zijn ze altijd welkom!"

Vroeger konden kinderen tussen zes en twaalf jaar gewoon binnenlopen op de woensdagmiddag. Dat is nu wel veranderd. "Ze moeten zich vooraf aanmelden voor een blok van vier weken. Dat kan via de website van Jeugdwerk Rozenoord. We zijn ook te vinden op Facebook en Instagram. De middagen vinden plaats in Elzenburg aan de Brabantlaan 1 in Vught. De kosten zijn wel omhoog gegaan, naar 5 euro per keer. Dat is omdat we er echt een serieuze club van willen maken.

Meer berichten